THEMA

OOK BELASTINGMAATREGELEN VOOR ONDERNEMERS VERLENGD

Ook de Belastingdienst gaat een aantal maatregelen voor ondernemers verlengen, nu de coronacrisis nog voortduurt. Het gaat om ondermeer bijzonder uitstel van betaling en verlaging van belastingrente en invorderingsrente en het urencriterium voor zzp'ers.

Bijzonder uitstel van betaling

De periode waarin bijzonder uitstel van betaling kan worden aangevraagd, is verlengd tot 1 september 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald.

Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct 3 maanden uitstel van betaling. Voor die 3 maanden hoeft u voor hen maar 1 keer een verzoek in te dienen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw).

Uitstel langer dan 3 maanden

Ook voor een langere periode dan 3 maanden kan uitstel worden aangevraagd. Daarbij is van belang dat zoveel mogelijk geld ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moeten ondernemers bij uitstel langer dan 3 maanden verklaren dat ze geen dividenden en bonussen uitkeren, of eigen aandelen inkopen.

Belastingrente en invorderingsrente

De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%.

Andere belastingmaatregelen

Ook andere belastingmaatregelen worden tot 1 september 2020 verlengd. Het gaat hierbij onder meer om het urencriterium voor zzp’ers, de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en btw-vrijstellingen.

Naheffingsaanslag btw-aangifte

De komende dagen ontvangen veel ondernemers een naheffingsaanslag voor de btw-aangifte. Vanwege de coronacrisis ligt dit aantal hoger dan normaal. Is er nog geen bijzonder uitstel aangevraagd, dan kan direct na ontvangst van de naheffingsaanslag bijzonder uitstel aan worden gevraagd voor 3 maanden.

De Belastingdienst zal de opgelegde betaalverzuimboete vernietigen. Deze boete hoeft niet betaald te worden en er hoeft ook geen bezwaar te worden gemaakt.

BPM

Vanaf 1 juni wordt het mogelijk om - bij een opgelegde naheffingsaanslag - bijzonder uitstel voor de BPM voor uw klant aan te vragen voor auto's die zijn verkocht en op naam gesteld over de maand mei. Deze week komt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post