THEMA

REGERING OVERWEEGT PARTNERTOETS BIJ CORONASTEUN ZZP'ERS

De Nederlandse regering overweegt de invoering van een partnertoets bij coronasteun aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Kleine ondernemers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner kunnen dan geen gebruik meer maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-regeling). Het Financieel Dagblad schrijft dit op basis van bronnen in Den Haag.

Snelheid belangrijker dan zorgvuldigheid

De Tozo-regeling kende tot nu toe nauwelijks voorwaarden omdat de snelheid van ondersteuning belangrijker was dan zorgvuldigheid. Het ministerie van Sociale Zaken deed een beroep op de zzp'ers om geen misbruik te maken van de regeling. Sinds de invoering hebben echter meer dan 440.000 zelfstandigen een aanvraag gedaan bij hun gemeente zodat strenge voorwaarden noodzakelijk zijn, schrijft het FD.

Bij een verlenging van de regeling moeten zelfstandigen schriftelijk verklaren dat hun partner onvoldoende inkomen heeft om op terug te vallen. Die verklaring dient als instrument om steun terug te vorderen als die onterecht is uitbetaald. Het ministerie zou volgens de krant ook een vermogenstoets hebben overwogen, waardoor zzp'ers eerst hun spaargeld of ander vermogen zouden moeten aanspreken. Dat zou echter te veel werk met zich meebrengen.

Twijfels over uitvoerbaarheid

De reacties op een mogelijke partnertoets zijn gemengd. Wethouder Peter Heijkoop uit Dordrecht vertelt aan het FD dat hij begrip heeft voor de invoering van een extra toets. Hij kent zelfstandigen die bij de aanvraag erkennen dat hun partner een paar keer modaal verdient. Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen over de uitvoerbaarheid van bijvoorbeeld een vermogenstoets. Ook de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink zegt dat hij nu al moeite heeft om aanvragen te behandelen.

Voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland maakt zich zorgen over de afhandeling van aanvragen. “Wij zien gemeenten die het nu al niet meer kunnen bijbenen en ondernemers die sinds maart nog geen cent hebben ontvangen,” zegt hij in het FD. Volgens Post is de angst voor massaal misbruik bovendien niet terecht. Veel zzp'ers met een goedverdienende partner zouden uit zichzelf al afzien van steun.

De verlenging van ondersteuningsmaatregelen komt vrijdag aan de orde in de wekelijkse ministerraad, maar worden volgens het FD pas volgende week aangekondigd.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post