THEMA

SOMMIGE MUSEA MOETEN NOW-STEUN TERUGBETALEN

Musea hebben het, net als de gehele cultuursector, zwaar. Er zijn musea die een beroep hebben gedaan op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) die daarnaast nog noodsteun hebben ontvangen van een andere partij. Bijvoorbeeld van hun gemeente of een landelijk fonds. Nu blijkt dat die overige noodhulp bij de omzet opgeteld moet worden.

Niet goed doordacht

Dat zou zomaar eens kunnen betekenen dat ze daardoor de NOW-steun moeten terugbetalen. Een van de ongelukkigen is het Design Museum in Den Bosch. Zij ontvingen naast de NOW-1 ook steun van het Mondriaanfonds. Die is voor musea met meer dan 100.000 bezoekers. De ontvangen €150.000 van het Mondriaanfonds is bij de omzet opgeteld waardoor weer €95.000 aan rijkssteun moet worden ingeleverd.

Dat geld moet terug naar het UWV omdat ze de drempel net niet halen. Om aanspraak te maken op de NOW-steun moet tenminste een omzetverlies van 20% worden aangetoond. Het museum in Den Bosch komt voor de eerste periode uit op 19.43%. Niet echt goed doordacht vindt Oscar Jansen, hoofd bedrijfsvoering. De steun van het Mondriaanfonds is ook afkomstig van het Rijk. Het komt immers uit de €300 miljoen die minister van Engelshoven heeft uitgetrokken voor de sector.

Lokale steun, landelijke regels

Museum Kranenburgh moet ook geld van de NOW terugbetalen. Het ontving steun van de lokale overheid met een heel pakket aan coronamaatregelen. Het museum uit Bergen, Noord Holland, ontving onder andere korting op de huur en steun voor bedrijfsvoering. Met een totale waarde van drie ton. Ook dit geld telt volgens de NOW-regels op bij de omzet.

Volgens de berekening van het museum, moet €67.000 aan ontvangen NOW-steun terugbetalen. Pijnlijk aangezien kleine gemeenten flink hun best doen om hun culturele instellingen overeind te houden. Dat wordt vervolgens afgestraft door de landelijke regels.

NOW-regeling wijzigen

De sector heeft inmiddels Wouter Koolmees van Sociale Zaken gevraagd de NOW-regeling zo te wijzigen dat noodsteun niet tot de omzet wordt gerekend. Culturele instellingen hebben naar schatting zo'n €46 miljoen NOW-steun ontvangen. De cultuur is naast de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren.

Uit een enquête van de Museumvereniging, waarbij het grootste deel van de Nederlandse musea is aangesloten, blijkt dat tien musea verwachten dat ze binnen zes maanden de deuren zullen moeten sluiten. Een kwart van de ondervraagde musea denkt het nog een jaar vol te kunnen houden. Het Kantmuseum in Hordt en het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht verkeren in acute nood, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post