THEMA

VERTRAGING BIJ HET OPENEN TONK-LOKETTEN

De opening van de loketten voor de in december aangekondigde coronasteun: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) loopt vertraging op. Niet alle gemeenten hebben de deadline van 1 maart gehaald. Onder meer in de vier grote steden is nog niet mogelijk de steun aan te vragen. Enkele kleine gemeenten zijn wel al zover.

Eigen beleid

De TONK is bedacht voor ondernemers die vanwege de pandemie met inkomstenverlies kampen en voor wie andere steunregelingen onvoldoende uitkomt bieden. De steun via de TONK regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 januari en loopt door tot eind juni. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Iedere gemeente kan eigen beleidsregels opstellen op basis van de Participatiewet.

De mogelijkheid om eigen beleid op te stellen blijkt nu voor vertraging te zorgen. Dat stelt ook de gemeente Utrecht tegenover de NOS. ‘We moeten heel veel keuzes maken. En dat moeten dezelfde mensen doen die nu ook al heel druk zijn met de Tozo-steun, bijzondere bijstand en bijstand.’

Korte voorbereidingstijd

De wethouders van de vier grote steden zijn deze week bij elkaar gekomen om de gang van zaken te bespreken. De vier bestuurders willen in ieder geval voor het einde van de maand alles op orde hebben. ‘Begin volgende week maken we bekend wanneer de regeling precies opengaat en hoe deze er precies uit zal zien’, laat de Utrechtse woordvoerder weten.

Ondanks de korte voorbereidingstijd is het in sommige kleinere gemeenten al mogelijk om aanspraak te maken op de TONK. Zo laat een woordvoerder van Orionis Walcheren weten op het moment veertien aanvragen te hebben ontvangen. Zij voeren namens de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen het werk uit. Begin volgende week kunnen de eerste betalingen worden gedaan, aldus de NOS.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post