THEMA

VNO EN MKB VRAGEN MEER TIJD VOOR BETALING UITGESTELDE BELASTINGEN

Ondernemers moeten meer tijd krijgen voor de betaling van belastingen, die zijn uitgesteld vanwege de coronacrisis. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten voor een geleidelijke betaling met ingang van 1 januari 2022.

Betaling na vier volledige seizoenen

De twee belangenorganisaties melden dat ondernemers tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie. Veel bedrijven financieren hun activiteiten uit hun reserves of met leningen. Er moeten minstens vier hele seizoenen achter de rug zijn voor het begin van de betalingen en de hervatting van de normale belastingverplichtingen, schrijven ze.

Periode van twee tot vier jaar

“Ondernemers willen hun belastingen gewoon netjes betalen aan de overheid. Maar vanwege hun huidige financiële situatie en de uitzonderlijke omstandigheden waarin zij gedwongen waren hun werk stil te leggen, is het van belang dat dit op een geleidelijke manier gebeurt,” aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Ze noemen een periode van twee tot vier jaar voor de betaling.

Bijzonder uitstel loopt af

Het voorstel volgt op de bekendmaking door de Belastingdienst dat de eerste periode van bijzonder uitstel van betaling afloopt. Als de eerder aangevraagde drie maanden uitstel niet voldoende is, dan kunnen ondernemers een verlenging van uitstel aanvragen. Ondernemers die geen extra uitstel aanvragen, krijgen na de zomer een voorstel voor een betalingsregeling voor de openstaande schulden, terwijl ze nieuwe belastingen op tijd moeten voldoen.

Eerder deze maand pleitte het Register Belastingadviseurs ook voor langer uitstel voor de betaling. Voorzitter Fons Oudewater waarschuwde in de Telegraaf dat bedrijven failliet gaan als ze hun openstaande belastingschulden in een keer moeten voldoen. Volgens Oudewater zouden ze zeker twee jaar de tijd moeten krijgen voor de betaling.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post