THEMA

WEINIG LENINGEN VERSTREKT AAN KLEINE ONDERNEMERS

Maar een klein deel van alle ondernemers die een bedrag tot €50.000 nodig hebben om de coronacrisis door te komen heeft een lening gekregen. Dat blijkt uit cijfers van Qredits en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat schatte begin juni dat in totaal zo'n 60.000 ondernemers een lening van die omvang nodig hadden.

Klein Krediet Corona

Momenteel hebben zo'n 1500 ondernemers een lening gekregen via regelingen van de overheid. Banken zijn zonder hulp van de overheid niet erg happig op dit soort kleine leningen. Omdat er relatief weinig mee valt te verdienen in verhouding tot de kosten. "De relatief kleine financieringsomvang waar deze ondernemingen naar op zoek zijn, in verhouding tot de handelingskosten maakt dat dit type ondernemingen een extra zetje nodig heeft", schreven minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer in mei aan de Kamer, schrijft NOS.

Om de kleine ondernemers bij te staan heeft de overheid eind mei samen met de banken een nieuwe regeling gestart: de Klein Krediet Corona (KKC) garantieregeling. De overheid staat daarbij voor 95 procent garant en de geldverstrekker neemt 5 procent voor zijn rekening.

Er is €750 miljoen aan krediet beschikbaar gesteld via de regeling. Er zouden zo'n 30.000 ondernemers voor in aanmerking komen. Bij de andere helft van de bedrijven zou het risico te groot zijn. Er is sinds de start van de regeling eind mei nog maar €30 miljoen uitgeleend aan zo'n 800 bedrijven. Er wordt niet bijgehouden hoeveel aanvragen worden afgewezen. Een woordvoerder schat dat het in elk geval om niet meer dan de helft van alle aanvragen gaat.

Qredits

Een deel van de ondernemers die niet kan lenen via de KKC-regeling kan terecht bij kredietverstrekker Qredits. Dat is een samenwerkingsverband van banken, verzekeraars en de overheid. De stichting heeft geen winstoogmerk en wordt ook bijgestaan door het Europees Investeringsfonds dat gedeeltelijk garant staat.

Het kreeg €25 miljoen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om kredieten tot €50.000 te verstrekken. De ondernemers hoeft niet per se een onderpand te hebben voor een lening bij Qredits en er is ook minder eigen geld nodig. Zo'n 730 ondernemers hebben momenteel een lening gekregen via de stichting. Bij elkaar goed voor zo'n €10,5 miljoen.

Nieuwe golf

Niet alle bedrijven konden geld ophalen bij de stichting. Tegenover elke toewijzing stonden grofweg twee afwijzingen, meestal omdat de ondernemer niet de nodige documenten aanleverde bij de aanvraag. Wat precies de reden is dat relatief weinig ondernemers nog een lening hebben gekregen via de regelingen, kan het ministerie nog niet zeggen.

Het zou kunnen dat veel bedrijven op dit moment nog genoeg hebben aan de andere steunmaatregelen of liever geen extra schuld maken. Daarom verwachten zowel de NVB als Qredits nog een golf van aanvragen in het najaar wanneer enkele steunmaatregelen aflopen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat bedrijven sinds kort ook gebruikmaken van de zogeheten BMKB-C regeling voor kredieten onder de 50.000 euro. Daarbij staat EZK garant zodat ondernemers veel makkelijker geld kunnen lenen van hun bank, aldus NOS.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post