THEMA

ZZP NEDERLAND BEZORGD OVER GRENSONDERNEMERS

Stichting ZZP Nederland maakt zich zorgen over grensondernemers die schade ondervinden van de coronacrisis. Ze komen nog steeds niet in aanmerking voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De belangenorganisatie voor ZZP'ers heeft in korte tijd honderden meldingen ontvangen van de getroffen ondernemers.

Ondernemers voornamelijk actief in Nederland

De grensondernemers zijn actief in Nederland, zijn ingeschreven in het Handelsregister en betalen belasting in Nederland. Ze wonen echter net over de grens in België of Duitsland. Omdat ze niet zijn ingeschreven bij een Nederlandse gemeente kunnen ze geen Tozo aanvragen, meldt de stichting op haar website.

Wel toegang tot bedrijfskrediet

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aandacht voor het probleem. Er wordt nagedacht over een regeling, waarmee grensondernemers in aanmerking komen voor een onderdeel van de Tozo, namelijk het bedrijfskrediet. De ondernemers zouden in België of Duitsland een uitkering voor levensonderhoud moeten aanvragen, het tweede onderdeel van de Tozo.

Geen steun van België en Duitsland

ZZP Nederland plaatst kanttekeningen bij dat plan. De ondernemers worden getroffen door de Nederlandse maatregelen, maar komen niet in aanmerking voor Nederlandse steun. Dat is niet logisch, schrijft de stichting. Volgens de belangenorganisatie krijgen de ondernemers bovendien geen inkomensondersteuning in België of Duitsland. Beide landen verlenen geen steun aan ondernemers, die geen belasting betalen of sociale premies afdragen in de landen.

ZZP Nederland vindt dat de ondernemers recht hebben op beide onderdelen van de Tozo. Het ministerie zou een aantal Nederlandse grensgemeenten kunnen aanwijzen, die de aanvragen in behandeling nemen. “Ons voorstel voor een praktische oplossing in de uitvoering kent eenvoud, snelheid en rechtvaardigheid,” aldus ZZP Nederland. Het voorstel is inmiddels voorgelegd aan het ministerie.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post