THEMA

ZZP'ERS IN DE GRENSSTREEK VALLEN BUITEN DE BOOT

Zelfstandigen zonder personeel die in Nederland hun geld verdienen maar net over de grens wonen vallen buiten de boot. Ze luiden de noodklok omdat ze buiten alle regelingen vallen. Ze kunnen in Nederland geen steun krijgen en in Duitsland evenmin.

Verbreding van de regeling

'We voldoen aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor de steunmaatregelen behalve dat je in Nederland moet wonen'. En in Duitsland is hetzelfde verhaal, daar luidt het antwoord: ‘u betaalt hier geen belasting’. Dat zegt Erik Oudendijk. Hij is als zzp-ondernemer actief in Nederland maar woont in het Duitse grensplaatsje Wyler. Er is inmiddels een petitie gestart waarin om verbreding van de regeling wordt gevraagd.

Opsteller van de petitie, Denise Tax, vreest dat zij en samen met haar velen anderen in dezelfde situatie de pandemie niet zullen doorstaan. 'Onze bedrijven zullen ten onder gaan', schrijft Tax. In de Duitse grensstreek wonen ruim 150.000 Nederlanders. Een aantal van hen verdient zijn brood als zzp'er. Tax erkent dat iedereen daar zelf voor heeft gekozen. Maar stelt: 'Hier kun je je niet op voorbereiden als ondernemer.’

Europees beleid

Ook de vakbonden maken zich zorgen. Wilco Veldhorst (FNV) en Frank Thon (Gewerkschaftsbund) hebben zich in Den Haag gemeld, in een brief met een bredere strekking. Zo dringen ze aan op een Europese afstemming van beleid. Deze crisis kunnen we alléén samen aanpakken, aldus de vakbonden.

Wanneer je door het coronavirus tijdelijk thuis werkt en dat is in een ander EU-land dan waar je normaal gesproken werkt. Dan heeft dit overigens geen gevolgen voor de sociale verzekering. Dat heeft de Belastingdienst dinsdag laten weten. Dit geldt voor mensen die in de normale situatie over de grens wonen of werken in de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post