THEMA

AFSCHAFFING DIVIDENDBELASTING WAS VOOR UNILEVER EEN HARDE EIS

Afschaffing van de dividendbelasting was voor Unilever een harde eis om het internationale hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen. Tegen het kabinet werd tien jaar lang gezegd: ‘als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, dan kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting’. Dat vertelt Unilever-topman Paul Polman in een interview met AD.

Dividendbelasting speelt grote rol

Het is voor het eerst dat zo duidelijk gezegd wordt dat de afschaffing van dividendbelasting zo’n grote rol speelt voor Unilever. Premier Rutte wilde nooit bevestigen dat Unilever het zo hard speelde. Hij betitelde gesprekken met multinationals als vertrouwelijk. De multinational zelf wuifde bij het aankondigen van de verhuizing in maart het belang van de dividendbelasting nog weg.

Politieke spanningen

Het dossier leidde in Nederland tot grote politieke spanningen, waarbij premier Rutte zwaar onder druk kwam te staan. Polman wijt de crisis vooral aan de opstelling van de politiek en dan met name de oppositie. Uiteindelijk trok het bedrijf de verhuizing naar Rotterdam in, omdat niet genoeg Britse aandeelhouders de stap steunden. Het kabinet besloot daarop de afschaffing van de dividendbelasting, die bijna 2 miljard euro zou kosten, af te blazen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post