THEMA

BELASTING- EN PREMIEONTVANGSTEN VALLEN TOCH VEEL HOGER UIT

Minister van Financiën Wopke Hoekstra publiceerde maandag de Najaarsnota. Met daarin een flinke meevaller. De belasting- en premieontvangsten vallen hoger uit dan het kabinet eerder dacht. De winstbelasting valt veel minder terug dan verwacht. En voor de btw en de loon en inkomstenbelastingen geldt hetzelfde. De economie heeft tussen de coronagolven flink beter gepresteerd dan werd aangenomen.

Zorgbonus en zonnepanelen

Alles bij elkaar scheelt het ruim €7 miljard aan extra inkomsten. De nu geboekte €290 miljard is nog maar €15 miljard lager uit dan in de Miljoenennota 2020 werd geraamd. Uit de Najaarsnota blijkt verder dat de bonus voor het zorgpersoneel veel duurder uit valt dan de de €1,4 miljard waar het kabinet op had gerekend. Er zijn flink meer aanvragen waardoor er zo'n €800 miljoen bij moet. Daar staat tegenover dat de kosten van de zorg dit jaar €1,3 miljard onder het plafond van €75 miljard blijven, schrijft het FD.

Naast de zorgbonus is er nog een opvallende tegenvaller. Hoekstra betaalt als gevolg van een geschil over afdrachten op de invoer van zonnepanelen €659 miljoen aan Brussel. Volgens de Europese Commissie heeft Nederland ten onrechte geen antidumpingheffingen geïnd op zonnepanelen uit China. Als ze in Brussel gelijk hebben subsidieerde de Nederlandse belastingbetaler de zonnepanelen voor een hoop Duitse huizen. De EU hanteerde namelijk tot 2018 strafheffingen tegen China.

Europese tegenvallers

Nederland is het niet eens met Brussel maar heeft toch alvast onder voorbehoud betaald. Mocht Hoekstra er niet uitkomen met de Commissie dan zal hij naar het Europese Hof van Justitie stappen. De potentiële rentekosten in het slepende conflict zijn al opgelopen naar €300 miljoen doordat de Commissie een 'vertragingsrente' van 16% hanteert. Hierover blijkt de Kamer al eerder vertrouwelijk te zijn geïnformeerd.

Bovenop de invoer-tegenvaller komt nog een Europese rekening. Zo'n €400 miljoen aan extra afdrachten doordat Brussel vanwege de coronacrisis meer uitgaf. Gelukkig zijn er ook meevallers. Op verschillende posten bleef geld over omdat geplande uitgaven niet konden worden gerealiseerd. Hoekstra rekent op €1,2 miljard.

Lagere aow-uitgaven

Onderaan de streep verwacht de minister een tekort van 6,2% van het bruto binnenlands product voor dit jaar. Dat is weliswaar historisch hoog, maar 1% van het bbp lager dan hij op Prinsjesdag nog voorzag. De overheidsschuld zou eind dit jaar uitkomen op 57,4% van het bbp. Maar dat is bijna twee procentpunt lager.

De corona-steun voor bedrijven vallen €1,6 miljard lager uit dan eerder gedacht. Die uitgaven schuiven wel door naar volgend jaar. De aow-uitgaven vallen dit jaar €30 miljoen lager uit dan verwacht vanwege de hogere sterfte als gevolg van corona.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post