THEMA

BELASTINGBETALER DRAAIT OP VOOR DREIGEND MILJOENENGAT

Het dreigende miljoenengat in de rijksbegroting is definitief gedicht. De Eerste Kamer heeft alsnog ingestemd met reparatiewetgeving die voorkomt dat de schatkist honderden miljoenen winstbelasting misloopt. De spoedreparatie gaat over de fiscale eenheid.

Constructie fiscale eenheid

De spoedreparatie van staatssecretaris Menno Snel van Financiën zou eerst al op 5 maart akkoord krijgen van de Eerste Kamer. Maar CDA-senator Marnix van Rij wist het voorstel nog net op tijd van tafel te krijgen om vragen te kunnen stellen aan Snel over de terugwerkende kracht in zijn reparatie, schrijft het FD.

Nederland telt op het moment 100.000 fiscale eenheden, die samen 300.000 bedrijven omvatten. Bij een fiscale eenheid is één belastingaanslag voldoende en interne betalingen en ontvangsten kunnen tegen elkaar wegvallen. Zolang alle transacties binnen Nederland plaatsvinden is er geen probleem. Maar wanneer een bedrijf in Nederland rentelasten mag aftrekken, terwijl die rente wordt betaald aan een zusterbedrijf in het buitenland, onstaat er een probleem.

Snel zag in 2017 al aankomen dat de Europese rechter de ongewenste constructie zou goedkeuren. Als argument werd het vrije verkeer van kapitaal binnen de EU gebruikt. Waardoor de Nederlandse schatkist miljoenen aan belastingenopbrengsten zou mislopen.

Terugwerkende kracht

In een persbericht kondigde Snel een nog nader in te vullen wijziging van de fiscale eenheid aan, die per direct zou ingaan. Zo voorkwam hij dat bedrijven in afwachting van de wetswijziging alsnog zouden profiteren van het lek in de eenheid.

Daarmee liet hij duizenden vooral Nederlandse mkb-bedrijven die keurig aan hun belastingverplichtingen voldeden, in verwarring achter. Voor hen kwam er een eind aan de fiscale eenheid en daarmee aan sommige belastingvoordelen. Daarover moeten zij met terugwerkende kracht extra belasting betalen.

Volgens Van Rij, die ook partner is bij belastingadviesorganisatie EY, kan Snel die bedrijven alsnog de hand reiken. Het persbericht heeft er echter voor gezorgd dat bedrijven geen constructies zijn gaan opzetten. De goedwillende belasting betalers hoeven dus niet lastig te worden gevallen met de ongunstige terugwerkende kracht.

Zijn oproep vond geen gehoor en ook de CDA-fractie in de senaat stemde voor de spoedreparatie. Want structureel moet het gat in de fiscale eenheid worden gedicht, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post