THEMA

BELASTINGDIENST WIL NU HET VERSCHIL MAKEN VOOR DE OUDERS

De Belastingdienst benadrukte tijdens een webinar voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog maar eens dat de uitgekeerde €30.000 nóóit meer hoeft te worden terugbetaald. Programmadirecteur bij de fiscus, Julien Spliet en Staatssecretaris Alexandra van Huffelen weten dat de jarenlang opgejaagde ouders de geruststelling nodig hebben. De Belastingdienst wil nu echt het verschil maken voor de getroffen ouders.

Stand van zaken

Er zal meer nodig zijn dan geld en mooie woorden voordat het vertrouwen in de overheid is hersteld. Er is in ieder geval een speciale herstelorganisatie opgezet met om te beginnen 500 fte. De door Spliet geleide organisatie kost zo'n €276 miljoen.

De stand: de beruchte CAF-11 zaak is inmiddels afgewikkeld, er hebben 854 uitbetalingen plaatsgevonden, de bijna 500 acute en schrijnende gevallen zijn geholpen en 2500 ouders hebben een zaakbehandelaar.

Het duurt even

Bovenaan de prioriteitenlijst staat nu de uitkering van de speciale tegemoetkoming van €30.000 per geval. Die vlak voor kerst werd aangekondigd. Voor die hersteloperatie inclusief een kinderfonds van €200 miljoen is €1766 miljoen klaargezet. Dat komt neer op €125.000 per dossier en €1,3 miljard meer dan vóór het rapport van Dam, schrijft het FD.

De Tweede Kamer werd dinsdag woedend nadat bekend werd dat het geld nog altijd niet is overgemaakt. Hoe moeilijk kan het zijn, vroegen verschillende oppositieleiders zich af. Maar ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vroeg zich hetzelfde af. Het duurt even, zegt Spliet, omdat er bewust is gekozen voor een heel nieuwe organisatie.

Schulden

Spliet opereert onafhankelijk van de reguliere uitvoering van toeslagen en belastingen. Hij stelt dat de operatie extra complex is omdat de fiscus de ambitie heeft om echt te helpen in plaats van alleen een zak geld uit te delen. Ouders moeten ook worden geholpen hun leven weer op orde te krijgen. En het geld mag niet alleen maar naar schuldeisers gaan.

De openstaande schulden bij de fiscus en overheid worden in ieder geval kwijtgescholden. Private partijen zoals banken, woningcorporaties en energiebedrijven worden aangeraden door het kabinet hetzelfde te doen. Staatsbedrijf Nederlandse Spoorwegen gaf dinsdag het goede voorbeeld. Maar banken en verzekeraars lieten donderdag weten dat er 'te weinig bekend is' om daar al gehoor aan te geven. Maar ook incassobureaus staan een schone lei in de weg.

Graantje meepikken

Tot nu toe hebben 14.000 slachtoffers zich gemeld voor de herstelbetaling van €30.000. Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond waarschuwt voor de foute advocaten die inmiddels naar ouders toekomen om een graantje mee te pikken. Er is dan ook een regeling in de maak om die ouders gratis rechtsbijstand te bieden.

Het bedrag van €30.000 moet voor veel ouders genoeg zijn. Iedereen krijgt het volle bedrag belastingvrij maar het is ongeveer 'de mediaan van het probleem', zei premier Rutte dinsdag. Dat betekent grofweg dat de helft van de ouders meer dan dat bedrag aan schade heeft.

Geen gesteggel meer

In het georganiseerde webinar kwamen voorbeelden naar boven van huizen die gedwongen werden verkocht en eigen die bedrijven die failliet gingen maar ook 'heel grote immateriële schade'. Ook dat moet op een of andere manier worden vergoed. Een speciale commissie adviseert daarover zo nodig.

Het voordeel van de twijfel is daarin leidend. Van Huffelen en de Belastingdienst willen vooral gesteggel voorkomen. De ouders mogen niet meer tegenover de overheid komen te staan waar ze eerder geen schijn van kans hadden, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post