THEMA

BELASTINGTERUGGAVE KANSSPELBELASTING POKERSPELERS

Mensen die geld hebben verdiend via het grootste online pokerplatform ter wereld, PokerStars.eu, hebben eindelijk duidelijkheid. De kansspelbelasting die ze hebben betaald over de winst die ze behaalden krijgen ze terug. Dat heeft de Belastingdienst besloten. Om hoeveel mensen en om hoeveel geld het gaat is onbekend. Volgens CasinoNieuws.nl gaat het om miljoenen euro's.

Vestiging

Naar schatting zijn er in Nederland een paar honderd spelers die geld wonnen via het platform. Over de winst moesten zij zo'n 30% belasting betalen. Maar die krijgen ze nu dus terug. De strijd ging om de vestiging van PokerStars. Als dat binnen de EU is hoeven de Nederlandse spelers geen kansspelbelasting te betalen, schrijft NOS.

"Bij vestiging binnen de EU is door de pokerspeler bij winst weliswaar kansspelbelasting verschuldigd, maar die kan vanwege Europese regelgeving op dit moment niet worden geheven", zegt de Belastingdienst in een reactie. Dat zou namelijk ingaan tegen het vrije verkeer van diensten die in het Europees recht bestaat. Zo oordeelde de Hoge Raad in 2015.

Malta vs Man

Volgens het platform zelf is het bedrijf sinds 2012 gevestigd in Malta. een EU-lidstaat. Maar de fiscus beargumenteerde dat het aangestuurd wordt vanaf het eiland Man. Dat eiland is Brits Kroonbezit maar werd nooit aan het Koninkrijk toegevoegd en behoorde dus ook niet tot de Europese Unie. En dus moest er belasting worden afgedragen.

Verschillende zaken van verschillende pokerspelers hadden verschillende resultaten bij de rechter. Ook bij de Hoge Raad bleven de tegenstrijdige oordelen overeind. "Deze arresten van de Hoge Raad, op basis van een identiek feitencomplex, leiden tot rechtsonzekerheid over heffing kansspelbelasting als het gaat om pokerstars.eu", aldus de Belastingdienst. "Uitvoering geven aan Hoge Raad-uitspraken met elk een ander oordeel komt de rechtsgelijkheid van belastingplichtigen niet ten goede."

Franse site

Nu heeft de fiscus dus besloten een einde te maken aan de onduidelijkheid en juridische procedures. De spelers krijgen de betaalde belasting terug tot eind mei 2012 toen het bedrijf zich op Malta vestigde.

Er zit wel een addertje onder het gras. De spelers moeten om de belastingteruggave te ontvangen een verklaring ondertekenen waarin ze toestemmen kansspelbelasting te zullen betalen over hun winst via PokerStars.fr, de Franse versie van de pokerroom. Dit deel van het bedrijf wordt volgens de rechter namelijk vanaf het eiland Man aangestuurd, aldus NOS.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post