THEMA

BETERE GEREEDSCHAPSKIST NODIG VOOR FINANCIEEL TOEZICHT OP BIG TECH

Financiële toezichthouders lopen achter de feiten aan als het gaat om grote technologiebedrijven zoals Amazon, Alibaba, en facebook. De uitdagingingen ontstijgen het domein van de traditionele regulering. Er is nationale en internationale coördinatie nodig.

Toegang tot data

Dit publiceerde de Bazelse denktank, Bank voor Internationale Betalingen (BIS), zondag in een jaarverslag. De oude vertrouwde problemen zoals financiële stabiliteit en consumentenbescherming spelen nog steeds een rol. Maar daarnaast is bijvoorbeeld de toegang van big tech tot de data van platforms een nieuwe factor. Die in potentie voor grote veranderingen in het financiële systeem zorgen waarbij dominante spelers de concurrentie kunnen beperken, dat schrijft het FD.

Noodzakelijk

De onlangs aangekondigde digitale munt Libra van Facebook maakt het volgens de onderzoekers extra duidelijk dat het tijd is voor betere coördinatie en samenwerking. Hoewel de plannen van Facebook nog niet duidelijk zijn, kan Libra vanwege het enorme klantenbestand van het sociale netwerk uitgroeien tot de meestgebruikte munt ter wereld. En zou dus monopoliserend kunnen werken.

Volgens BIS staat een gelijk speelveld voorop. Daar moeten de financiële regelgevers en de privacy- en concurrentiewaakhonden voor samenwerken. Ook op internationaal niveau aangezien de digitale economie grensoverschrijdend werkt. Het doel is dat de samenleving profiteert terwijl de risico's beperkt blijven, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post