THEMA

BREXIT UITGESTELD TOT UITERLIJK 31 OKTOBER 2019

De Brexit – het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) – is uitgesteld tot uiterlijk 31 oktober 2019. De Britse regering heeft hierover een akkoord bereikt met de 27 overige EU-landen. Hiermee is een no deal-Brexit voorlopig van de baan.

Brexit-akkoord nog steeds niet goedgekeurd

Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2018 een akkoord bereikt met de EU over de voorwaarden voor de Brexit, maar het Britse parlement heeft dit akkoord nog altijd niet goedgekeurd. Eerder kreeg het Verenigd Koninkrijk al uitstel van 29 maart tot 12 april en nu is de Brexit dus opnieuw uitgesteld.

Bij akkoord kan Brexit eerder plaatsvinden

De Brexit zal nu uiterlijk plaatsvinden op 31 oktober 2019. Maar als het Britse parlement het Brexit-akkoord al eerder goedkeurt, treedt het Verenigd Koninkrijk op de eerste dag van de daaropvolgende kalendermaand met deal uit de EU.

Verenigd Koninkrijk moet meedoen aan verkiezingen

Het nieuwe uitstel betekent dat het Verenigd Koninkrijk moet meedoen aan de Europese verkiezingen tussen 23 en 26 mei 2019. Als het Verenigd Koninkrijk geen verkiezingen voor het Europees Parlement organiseert en het Brexit-akkoord niet heeft geratificeerd, verlaat het land de EU op 31 mei 2019.

Voorlopig verandert er niets

Nu de Brexit opnieuw is uitgesteld en het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog steeds lid is van de EU, verandert er voorlopig nog niets voor burgers en bedrijven. Desondanks is een no deal-Brexit – een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder akkoord over de voorwaarden – nog altijd mogelijk. Daarom maant de Nederlandse regering bedrijven en burgers om zich op alle scenario’s voor te bereiden.

Overgangsperiode bij Brexit met akkoord

Bij een Brexit mét akkoord treedt vanaf de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU een overgangsfase in werking. Deze duurt tot 31 december 2020 en in deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het Verenigd Koninkrijk van kracht, wat betekent dat er voor burgers en bedrijven vrijwel niets verandert. De overgangsperiode kan zo nodig eenmalig met twee jaar worden verlengd tot 31 december 2022.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post