THEMA

BRONBELASTING MOET 22 MILJARD EURO BELASTINGONTWIJKING AANPAKKEN

Het kabinet pakt met de bronbelasting op rente en royalty’s vanaf 2021 een geldstroom van 22 miljard euro naar laagbelaste landen aan. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën.

22 miljard naar belastingparadijzen

SEO heeft de financiële stromen door Nederland via brievenbusfirma’s in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat in 2016 voor 199 miljard euro aan dividend, rente en royalty’s Nederland uit is gestroomd. Het grootste deel, 177 miljard, gaat via Nederland naar landen waar een normaal belastingtarief geldt. 22 miljard euro gaat naar laagbelaste landen, waardoor er bijna geen belasting over geheven wordt.

4500 miljard euro in brievenbusmaatschappijen

In totaal hebben 15.000 brievenbusmaatschappijen in Nederland 4500 miljard euro in bezit. Er wordt geen belasting geheven over dit balanstotaal, maar alleen over de inkomende en uitgaande betalingen. SEO heeft niet onderzocht waarom de 177 miljard euro die via Nederland loopt naar onder andere landen uit de Europese Unie en de VS. Deze stroom zou ook belastingontwijkend kunnen zijn, maar dit wordt via andere maatregelen aangepakt, bijvoorbeeld door antimisbruikbepalingen op te nemen in belastingverdragen en meer informatie-uitwisseling met andere landen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post