THEMA

CBS: ONDANKS CORONA MINDER WERKLOOSHEID

Volgens het CBS waren er in januari 337.000 mensen werkloos en daalt het aantal werklozen over de afgelopen drie maanden met gemiddeld 23 duizend per maand. De sterkste daling sinds de maandelijkse meting begon in 2003.

Steunmaatregelen

Ondanks Corona daalt de werkloosheid in Nederland gestaag. Door de steunmaatregelen van de overheid, zoals de NOW, hoeven bedrijven geen mensen te ontslaan tijdens de coronacrisis. Ook zijn er volgens het CBS de laatste drie maanden gemiddeld meer werklozen die een baan hebben gevonden dan dat er werkenden hun baan verloren. Omdat minder jongeren op zoek zijn naar een baan, steeg de werkloosheid verder.

Meer werklozen

Ondanks de daling zijn er momenteel nog steeds meer werklozen dan voor de coronacrisis. In maart 2020, vlak voor de eerste lockdown, was de werkloosheid nog 2,9% van de beroepsbevolking. Dat percentage steeg vervolgens tot wel 4,6%, waarna het vanaf augustus weer daalde. Volgens het CBS steeg het aantal mensen met een WW-uitkering in januari wel met 1% vergeleken met de maand ervoor. Er werden meer uitkeringen verstrekt aan mensen in sectoren die last hebben van de lockdown zoals detailhandel, horeca en cultuur.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post