THEMA

COALITIE VRAAGT HERINTRODUCTIE TANTE AGAATHREGELING

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie willen dat de regering haast maakt met een nieuwe durfkapitaalregeling. Een mogelijk alternatief is de herintroductie van de zogeheten Tante Agaathregeling, inclusief belastingvoordelen voor investeerders. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat reageerde positief.

Overleg over financieringsmogelijkheden

Het onderwerp kwam aan de orde tijdens een overleg met Keijzer over financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Van 1996 tot 2001 gold de Tante Agaathregeling met fiscale voordelen voor particulieren die startende ondernemers financierden. In 2001 volgde de Durfkapitaalregeling met mogelijkheden voor de financiering van meer ondernemers. In 2003 verviel een deel van de belastingvoordelen.

Regelingen hadden beperkt succes

De regelingen hadden beperkt succes, bleek uit een evaluatie in 2005. Durfkapitaal was voordelig en populair binnen families, bijvoorbeeld bij de overname van een familiebedrijf. Maar innovatieve starters werden nauwelijks bereikt. Daarvoor waren de risico's te hoog en de fiscale voordelen te klein. De regering gaf vervolgens de voorkeur aan de ondersteuning van innovatieve starters en andere specifieke groepen met doelgerichte projecten zonder fiscale voordelen.

Tijd voor nieuwe afweging

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch maakte duidelijk dat het huidige beleid gebaseerd is op een rapport uit 2005. “Met alle start-ups en alternatieve financiers hebben we in Nederland een heel andere situatie dan vijftien jaar geleden,” zei de CDA'er mede namens VVD, D66 en Christen Unie. Voor de zomer willen de partijen duidelijkheid over een durfkapitaalregeling zonder fiscale voordelen. Als dat niet kan, dan willen ze onderzoek naar een vervolg op de Tante Agaathregeling met fiscale voordelen.

Keijzer positief over voorstel

Staatssecretaris Keijzer reageerde positief. Eerst wordt gekeken naar een goede durfkapitaalregeling zonder fiscale voordelen. Maar als dat kansloos lijkt, dan gebruikt het ministerie de oorspronkelijke Tante Agaathregeling als basis voor een nieuwe regeling. Over de motie wordt aanstaande dinsdag gestemd.

Keijzer had kanttekeningen bij andere moties over de financiering van ondernemers. Thierry Aartsen (VVD) vroeg bijvoorbeeld om een verruiming van de Borgstellingsregeling voor het Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). Die zou ook betrekking moeten hebben op crowdfunding en andere vormen van financiering. De overheid kan volgens Keijzer echter niet garant staan voor de individuele geldschieters van crowdfunding-initiatieven. Ze wil wel de mogelijkheden uitzoeken.

MKB pleitte voor financieringsmogelijkheden

Belangenorganisatie MKB-Nederland is positief over onderzoek naar de Tanta-Agaathregeling. De organisatie pleitte al eerder voor meer mogelijkheden voor financiering. Durfkapitaal stimuleert mensen om te investeren in het midden- en kleinbedrijf, maar zorgt bovendien voor een win-win situatie; In tijden van een lage of negatieve rente is investeren aantrekkelijker dan sparen, reageerde MKB-Nederland op zijn site.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post