THEMA

COMPENSATIE TOESLAGENAFFAIRE VERLOOPT MOEIZAAM

Het zomerreces is voorbij en staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen heeft zich weer moeten melden in de toeslagenaffaire. De uitbetaling van de compensatie loopt niet van een leien dakje. Renske Leijten (SP) stelde direct kritische vragen over de eerste ronde van uitbetalingen. Eind juli maakte van Huffelen via een filmpje op Twitter bekend dat de eerste groep van honderd ouders de compensatie hadden ontvangen.

Arbeidsintensief

In een serie brieven aan de Kamer maakte van Huffelen bekend dat de wijze waarop de uitbetalingen plaatsvinden zo arbeidsintensief blijkt dat de afwikkeling vele malen langer zal gaan duren. In de eerste ronde is ruim €1,2 miljoen uitgekeerd aan 108 ouders. Met bedragen variërende tussen €1.308 en €41.500, schrijft NRC.

Van Huffelen schrijft: Wanneer wij met de huidige aanpak doorgaan, laat het behandelen van grotere aantallen ouders langer op zich wachten dan oorspronkelijk ingeschat. De eerder beloofde afwikkeling voor het einde van 2021 zal dus niet worden gehaald.

Verruiming regelingen en gedupeerden

De vertraging heeft hoofdzakelijk twee oorzaken. Allereerst is het aantal regelingen voor potentiële slachtoffers aanzienlijk uitgebreid. Niet alleen de Tweede Kamer heeft hierop aangedrongen maar ook de staatssecretaris zelf. Van Huffelen verruimde in maart al uit eigen initiatief de groep gedupeerden die in aanmerking kan komen voor compensatie.

Dit deed ze in reactie op het advies van de commissie-Donner. Hier wist de staatssecretaris een kleine €400 miljoen voor te reserveren bij het kabinet. Daar werd later overigens nog €80 miljoen aan toegevoegd. Door die uitbreidingen zijn veel zaken complexer dan eerder werd gedacht. Zeker bij gedupeerden die gebruik kunnen maken van meerdere regelingen.

Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen

De tweede oorzaak van de vertraging zit bij de fiscus zelf. De Belastingdienst heeft nog steeds niet alles organisatorisch op orde. De speciaal voor de afhandeling opgezette afdeling "Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)" kan nog niet op volle toeren draaien. Er staan nog zeker honderdvijftig vacatures open voor het crisisteam dat uiteindelijk moet bestaan uit vijfhonderd medewerkers.

Deloitte is ingeschakeld om tijdelijk de werklast te kunnen delen. Daar is dit jaar ruim €2 miljoen voor gereserveerd valt te lezen in de brieven aan de Kamer. Donderdag volgt weer een debat met de Tweede Kamer waarin van Huffelen nadere uitleg moet komen geven, aldus NRC.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?