THEMA

CULTUURVERANDERING NOG EEN FLINKE OPGAVE VOOR VAN HUFFELEN

De nieuwe staatssecretaris Van Huffelen (financiën) heeft al mooie stappen gezet in de tegemoetkoming van gedupeerde ouders. Maar de cultuur binnen de fiscus veranderen zal nog een lastige opgave blijken. Afgelopen vrijdag werd door de ministerraad akkoord gegeven op het compenseren van ongeveer 20.000 gedupeerde ouders.

Jaren durende operatie

Het is het begin van een nog jaren durende operatie. Het kabinet heeft hiervoor 500 miljoen euro gereserveerd. Naast de omvangrijke financiële schade is er ook een hoop psychisch leed. Daarom heeft Van Huffelen burgemeesters van de gemeenten waar veel slachtoffers wonen gevraagd om gedupeerden te helpen het leven weer op de rails te krijgen, dat schrijft Trouw.

Ze hoopt dat de meeste mensen in 2021 geholpen zijn, maar het kan nog langer duren. Alle dossiers moeten stuk voor stuk worden uitgezocht en dat kost veel tijd. Met deze stap gaat het kabinet in tegen de adviezen van de commissie-Donner van vorige week.

Ambtelijke misdragingen

De interne erfenis waar de nieuwe staatssecretaris mee zit is daarbij de situatie binnen de Belastingdienst. Van Huffelen benadrukt dat de mensen binnen de organisatie erg onder de indruk zijn van alles wat ze over zich heen hebben gekregen en over wat er is gebeurd. "Het is ontzettend nodig om daar een open en veilige discussie over te voeren. Daarom vind ik het zo essentieel dat we dat kunnen doen zonder het te hebben over ambtsmisbruik of allemaal van dat soort grote woorden."

Het is natuurlijk ook vreemd dat ambtenaren liever met Kamerleden of journalisten praten dan met hun manager. Maar of er daadwerkelijk ambtsmisdrijven zijn gepleegd is niet duidelijk stelt Van Huffelen. Dat zal extern moeten worden bekeken. Zo komt de Autoriteit Persoonsgegevens bijvoorbeeld over enkele weken met een rapport over etnisch profileren, aldus de staatssecretaris tegenover Trouw.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post