THEMA

EUROPA BERISPT NEDERLAND VOOR UITBLIJVEN ANTIWITWASREGELS

De Europese Commissie heeft de Nederlandse regering berispt voor het uitblijven van extra maatregelen tegen witwassen. Nederland had tot 10 februari om de nieuwe Europese regels in te voeren, maar heeft dat nog niet gedaan. Binnen een termijn van twee maanden moet dat alsnog gebeuren, aldus de Europese Commissie.

Strengere regels nodig na schandalen

In de schriftelijke aanmaning benadrukt de Europese Commissie het belang van maatregelen tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Recente witwasschandalen maakten duidelijk dat er strengere regels nodig zijn op Europees niveau. Als de regelgeving in één lidstaat niet in orde is, dan kan dat gevolgen hebben voor andere lidstaten, schrijft de Europese Commissie.

De commissie betreurt dat niet alle landen de nieuwe Europese regels hebben ingevoerd, die bekend staan als de vijfde antiwitwasrichtlijn. De landen worden daarom aangemoedigd om die regels in te voeren en dat te bevestigen aan de Europese Commissie te sturen. Behalve Nederland gaat het om Cyprus, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Spanje.

Eerste waarschuwing van inbreukprocedure

De schriftelijke aanmaning of ingebrekestelling is de eerste waarschuwing van de zogeheten inbreukprocedure. Als een lidstaat gedurende langere tijd niet voldoet aan Europese verplichtingen, dan volgt een uitgebreider officieel verzoek om hieraan te voldoen. Uiteindelijk kan de Europese Commissie een zaak beginnen bij het Europees Hof van Justitie en kan er een boete worden opgelegd.

Nederland geeft prioriteit aan aanpak

De Nederlandse regering neemt de waarschuwing van de Europese Commissie serieus. Het ministerie van Financiën geeft alle prioriteit aan de bestrijding van witwassen, schrijft het Financieel Dagblad. Zodra de benodigde Nederlandse wetgeving is goedgekeurd, begint het ministerie met de implementatie van de Europese richtlijn.

Strengere regels voor virtueel geld

De vijfde antiwitwasrichtlijn heeft onder meer aanvullende voorschriften voor de handel in kunst, om te voorkomen dat crimineel geld via de kunsthandel wordt witgewassen. Daarnaast zijn er regels voor partijen die actief zijn op het gebied van virtueel geld, waaronder bedrijven die virtueel geld omwisselen voor contact of giraal geld. Verder zijn er richtlijnen voor transacties met landen, die een verhoogd witwasrisico hebben.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post