THEMA

FIOD HEEFT MOEITE MET VINDEN DIRECTEUR

Na het vertrek van algemeen directeur Hans van der Vlist heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) grote moeite met het vinden van een opvolger. Van der Vlist vertrok vanwege de toeslagenaffaire waarna de zoektocht startte. Die leverde tot nu toe nog steeds geen geschikte kandidaat. Momenteel vangt een consultant het werk noodgedwongen op.

Geen beste reputatie

Dit bevestigde de Fiod tegenover het FD bij vragen over de invulling van een nieuw managementteam. Volgens de woordvoerder van het speciale onderdeel van de Belastingdienst was er wel interesse voor de topfunctie. Maar niemand voldeed. ‘Er waren voldoende sollicitaties, maar we hebben geen geschikte kandidaat kunnen vinden’, aldus een woordvoerder.

Het komende half jaar neemt Niels Obbink van ABDTopConsult de taken over. Volgens Ralf Knegtmans van De Vroedt & Thierry is het niet vreemd dat de Fiod moeite heeft om de toppositie te vullen. Volgens hem hadden de fiscus en de Fiod al geen beste reputatie bij de gemiddelde Nederlander en dus ook niet bij de potentiële kandidaten. ‘Dat is er door de toeslagenaffaire niet beter op geworden’, schrijft het FD.

Zeer populair

De Vroedt & Thierry zoekt vaak mensen voor functies in de publieke sector. Volgens Knegtmans kijken de kandidaten steeds meer of het gaat om maatschappelijk belang. Daar loopt toptalent warm voor. ‘Maar de overheid blinkt niet uit in betaling als je kijkt naar verantwoordelijkheid en complexiteit van dergelijke banen.’, aldus Knegtmans.

Dat de Nuon-topman Peter Smink vorig jaar overstapte naar de fiscus was dan ook eerder uitzondering dan regel. Het gebrek aan kandidaten is pijnlijk voor de Fiod en de Belastingdienst. De circa 1500 werknemers van de Fiod werden jarenlang geleid door Van der Vlist, een intern zeer populaire algemeen directeur.

Gezichtsbepalende rol

Maar toch moest Van der Vlist vorig jaar mei samen met vier andere topambtenaren vertrekken op verzoek van de ambtelijke top van het ministerie van Financiën. Van der Vlist maakte dan ook deel uit van het managementteam Fraude van de Belastingdienst. En speelde hij misschien geen directe maar wel gezichtsbepalende rol in de periode dat er problemen ontstonden.

Juist in de periode dat de dienst druk bezig is met grote onderzoeken naar misstanden bij grote ondernemingen is een goede leiding belangrijk. De Fiod is onder leiding van van Vander Vlist minder gaan kijken naar incidenten en zich meer gaan concentreren op de aanpak van de structuren áchter financiële criminaliteit.

Functie

Veel rechercheurs bij de dienst stellen dat de vertrokken directeur ervoor heeft gezorgd dat de Fiod fundamenteel anders is gaan denken over de bestrijding van criminaliteit. Daarnaast stopte onder zijn bewind de verplichting om nieuwe werknemers te rekruteren uit overtallige werknemers van de Belastingdienst.

Uit het functieprofiel blijkt dat de Fiod op zoek is naar een directeur die als boegbeeld kan functioneren. Het is belangrijk dat de nieuwe topambtenaar blijft door-ontwikkelen dat doen de criminelen namelijk ook. Knegtmans denkt dat de dienst uiteindelijk bij een usual suspect uit zal komen. Iemand die al bekend is en zich heeft bewezen binnen de overheid, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post