THEMA

FISCUS HIELD ZICH VEEL LANGER NIET AAN DE WET

De fiscus heeft zich ook de afgelopen drie jaar niet aan de wet gehouden tijdens de controles op kinderopvangtoeslagen. Dat blijkt uit interne verslagen van de Directie Toeslagen van de Belastingdienst die in handen zijn van RTL Nieuws en Trouw. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel verklaarde eerder dat de Belastingdienst zich sinds 2016 aan de wet houdt.

Gelegenheid om te reageren

Uit de documenten blijkt dat de fiscus tot in elk geval juli van dit jaar nog onrechtmatige controleacties uitvoerde. Het gaat daarbij om controle die plaatsvindt voordat de burger in de gelegenheid is gesteld om te reageren. Snel liet eerder aan de Tweede Kamer weten dat het stopzetten van toeslagen zonder grondig onderzoek of reactie van de ouders al sinds 2016 niet meer gebeurt.

De Belastingdienst verklaarde dit zelf ook tegenover de Nationale Ombudsman. De dienst Toeslagen van de Belastingdienst ging in de jaren 2013 tot en met 2015 flink de fout in en zette onterecht de toeslagen stop van driehonderd klanten van een Eindhovens gastouderbureau. Uit onderzoek bleek dat er vermoedelijk nog duizenden andere gedupeerden zijn.

Kamerleden geïrriteerd

Pas in september zou de Belastingdienst zijn begonnen met het invoeren van herinneringen of aanmaningen richting de ouders. Voordat een toeslag daadwerkelijk wordt stopgezet. De bekende Kamerleden in de toeslagen-affaire, Pieter Omtzigt en Renske Leijten reageren geïrriteerd tegenover RTL Nieuws.

Omtzigt noemt het verontrustend als het klopt dat de waarheid niet is verteld. Leijten pleit opnieuw voor een parlementaire enquête. Of die er komt moet nog blijken. Deze week staat er opnieuw een Kamerdebat gepland over de toeslagenaffaire, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post