THEMA

FISCUS WEES SZW-VOORSTEL AF VOOR ANDER TOESLAGENSTELSEL

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelde in 2017 voor om het stelsel van kinderopvangtoeslag te veranderen, maar dat voorstel werd afgewezen door de Belastingdienst. Topambtenaar Maaike van Tuyll zei dat donderdag op de vierde dag van verhoren door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

Directe financiering van kinderopvang

SZW stelde voor om de kinderopvang direct te financieren en de uitvoering van die financiering over te hevelen van de Belastingdienst naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), schrijft het Financieel Dagblad. Het voorstel volgde op de aanhoudende klachten dat de bestaande regeling te complex was en de vraag aan SZW om bij te dragen aan een oplossing.

Het voorstel werd echter afgewezen. De toenmalige staatssecretaris van Financiën Menno Snel noemde de dienst Toeslagen het best draaiende onderdeel van de Belastingdienst. Hij was bang dat grote veranderingen tot grote fouten zouden leiden. Snel beloofde een traject van verbeteringen bij de uitvoering van de bestaande regeling. “Ik was verbaasd over die draai,” zegt Van Tuyll in het FD.

SZW was halsstarrig

Haar uitspraken bij de parlementaire ondervragingscommissie volgen op een verklaring van de Belastingdienst dat juist SZW geen verandering wilde. Volgens de voormalige directeur-generaal van de Belastingdienst Peter Veld was SZW halsstarrig en hield het ministerie vast aan de harde praktijken van de toeslagenaffaire.

Noodkreet van Belastingdienst

Tijdens de vierde dag van verhoren werd ook gesproken over een noodkreet van de Belastingdienst over de harde invorderingspraktijken. Volgens Marcelis Boereboom, oud-directeur generaal bij Sociale Zaken, bleef die noodkreet in 2014 hangen in de ambtelijke molen van Sociale Zaken. Hij kon niet verklaren waarom dit was gebeurd, schrijft het FD.

Boereboom was voor bijna honderd procent zeker dat de toenmalige SZW-minister Lodewijk Asscher nooit is ingelicht over een voorstel van Financiën om alleen de eigen bijdrage met boete terug te vorderen in plaats van volledige toeslagen. Asscher wordt volgende week zelf gehoord door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Dat geldt ook voor de voormalige staatssecretarissen van Financiën Eric Wiebes en Menno Snel en andere bewindslieden.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post