THEMA

GEDUPEERDE OUDERS MOETEN LANGER WACHTEN OP HUN DOSSIERS

Een deel van de gedupeerde ouders zouden dinsdag hun dossier met betrekking tot de toeslagenaffaire ontvangen, maar werden wederom teleurgesteld. Mede dankzij de hoeveelheid verzoeken en de stand van informatiehuishouding bij Toeslagen bleek de termijn onvoldoende realistisch schrijft Hoekstra aan de Kamer.

Nieuwe datum

Bij de eerdere verstrekking van dossiers ontstond veel ophef over de grote delen zwart gemaakte informatie. Hoekstra schrijft daarover: "Duidelijk is dat de eerdere verstrekking van dossiers aan ouders hun vragen onvoldoende beantwoordde en ik wil daaruit lessen trekken. Dit moet deze keer anders".

Van de 22 ouders die op 12 november hun verzoek indienden, geldt voor het grootste deel dat het persoonlijk dossier relatief eenvoudig samen te stellen is, schrijft de minister. Die groep van 13 ouders kan uiterlijk volgende week hun dossier verwachten. De kleinere groep van negen ouders moeten langer geduld hebben. Zij zijn betrokken bij aanzienlijk complexere groepsmatige onderzoeken en krijgen een uiterste streef-datum van 1 maart.

Zorgvuldig

Ook de afhandeling van de overige inmiddels circa 160 verzoeken tot inzage zullen met urgentie worden behandeld. Hoekstra schrijft dat hij de fiscus heeft gevraagd bij het opzetten van de nieuwe projectorganisatie het proces zo aan te passen dat een mogelijk grotere stroom verzoeken zorgvuldig behandeld kan worden.

De betrokken ouders zullen telefonisch worden geïnformeerd. Belastingdienst/Toeslagen is ook verzocht om in deze gesprekken de gang van zaken toe te lichten. De minister erkent dat het vervelend is dat de ouders langer moeten wachten maar stelt dat een zorgvuldig antwoord op hun vragen zwaarder weegt.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post