THEMA

GEMEENTEN KRIJGEN LAWINE AAN ZZP-BIJSTANDSAANVRAGEN

Gemeenten doen hun uiterste best om de naar verwachting meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp'ers te verwerken. Het doel is zo snel mogelijk een loket op te zetten om de enkele miljarden euro's aan de getroffen ondernemers die plotseling zonder opdrachten zitten uit te keren.

Enorme aantallen

Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is één van de coördinatoren van het zzp-noodplan. In zijn eigen woonplaats Dordrecht en het aangrenzende Rotterdam melden al 'enorme aantallen' zelfstandigen zich. Niet alleen mensen uit de horeca melden zich. Ook de bouw en infrastructuur sectoren vallen bijvoorbeeld stil.

Het breidt zich als een olievlek uit. Het toetsen van de aanvragen heeft dan ook weinig prioriteit. De zzp'ers beantwoorden digitaal een aantal vragen en krijgen daarna snel uitbetaald. Dit ondanks de oproep om geduld van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Zijn noodwet moet nog langs de Raad van State, dat schrijft het FD.

'We waarderen de rust die de minister wil creëren voor zorgvuldige uitvoering, maar gemeenten worden al overlopen. Snelheid gaat nu boven alles. De formele grondslagen komen later wel.', aldus Heijkoop. Grote hoeveelheden ambtenaren moeten schuiven alles aan de kant om bij te springen. Ook accountantskantoren, woningcorporaties en zzp'ers helpen mee. Tal van commerciële bedrijven, waaronder accountantskantoor BDO, hebben aangeboden te helpen.

Noodplan

Het noodplan rekt in feite de bestaande bbz-regeling (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen) enorm op, door aanvragen veel minder streng te beoordelen. Zo hoeven zzp'ers niet eerst hun koopwoning op te eten of terug te vallen op hun partner. Ook de levensvatbaarheid van hun bedrijf is even niet belangrijk.

Er is zo'n €3,8 miljard voor uitgetrokken door het kabinet. Daarvan is €1,5 miljard ter inkomensondersteuning. Een zzp'er ontvangt maximaal €1500 per maand gedurende drie maanden. €2 miljard is bedoeld als krediet, en €300 miljoen gaat naar uitvoering. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken zegde woensdag aan de VNG toe voorschotten te vergoeden vanuit de schatkist, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post