THEMA

GOOGLE SCHIKT IN BELASTINGZAAK FRANKRIJK VOOR 1 MILJARD

Tech-gigant Google heeft in een zaak over belastingontduiking in Frankrijk geschikt voor 500 miljoen euro. Ook moet Google daarnaast nog een bedrag van 465 miljoen euro aan achterstallige belastingen betalen. Het onderzoek naar de fraude loopt inmiddels al vier jaar.

Iers dochterbedrijf

Het Amerikaanse bedrijf betaalt al jaren vrij weinig tot geen belasting in veel landen. Dit kan door middel van een constructie via Ierland waar het Europese hoofdkantoor zit. In de Franse zaak gaat het om belastingen over de jaren 2011 tot en met 2016. In die jaren werden te veel inkomsten naar het Ierse dochterbedrijf geschoven, waardoor er minder belasting werd betaald over de Franse tak.

Drie jaar terug viel de Franse justitie het Parijse kantoor van Google-moeder Alphabet binnen. Daarna werd het stil rondom de fraude-zaak. Het grote techbedrijf is niet het enige bedrijf dat middels dit soort belastingconstructies weinig belasting betaalt. Er wordt al jaren geprobeerd een oplossing te vinden binnen de Europese Unie. Helaas worden de lidstaten het niet eens over een oplossing.

Digitaks

Frankrijk wacht niet langer op een Europese oplossing en heeft onlangs een speciale belasting ingevoerd voor de grote tech-reuzen. De zogenaamde Gafa-taks. Waarmee de grote multinationals 3 procent van de inkomsten die zij in Frankrijk genereren, moeten overdragen aan de Franse staat.

De belasting geldt alleen voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar. De maatregel gaat in met terugwerkende kracht vanaf 2019. Het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels ook aangekondigd de grote tech-bedrijven te gaan belasten. Die heffing gaat wel pas vanaf april 2020 in.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post