THEMA

GROENLINKS ZOEKT AKKOORD MET COALITIE OVER BELASTINGPLANNEN

GroenLinks is bereid om vóór verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent te stemmen en de verlaging van het toptarief in de inkomstenbelasting te slikken, in ruil voor verschuiving van de energiebelasting voor huishoudens. Dat meldt FD naar aanleiding van het belastingdebat.

Dekking bij grotere verbruikers

Bart Snels wil dat de bezuiniging van ruim 400 miljoen euro op de heffingskorting in de energierekening ongedaan wordt gemaakt. Hij stelt voor om de benodigde dekking te vinden in een hogere aanslag voor grotere verbruikers. Volgens Snels sluit zijn voorstel aan bij de zorg die regeringspartij CDA heeft over het maatschappelijk draagvlak voor de energietransitie. Dat begint volgens Snels met een grote politiek draagvlak.

Ongeloof bij oppositie

De bereidheid van GroenLinks om een deal te sluiten met de coalitie stuitte op ongeloof bij de andere linkse partijen. ‘Dus een beetje schuiven in de vergroening en GroenLinks neemt de btw-verhoging en oneerlijke inkomensverdeling voor lief’, vroeg PvdA’er Henk Nijboer. Volgens Snels gaat het vooral om koopkrachtreparatie voor echt lage inkomens.

Reactie kabinet

VVD’er Helma Lodders geeft aan bereid te zijn om ‘alle goede voorstellen’ van de oppositie te bekijken. D66’er Steven van Weyenberg gaf aan Snels voorstel interessant te vinden. GroenLinks is een van de oppositiepartijen waar de coalitie na de verkiezingen volgend jaar mogelijk op is aangewezen als ze de meerderheid in de Eerste Kamer verliest.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post