THEMA

HOEKSTRA MAAKT ZELF WEL SPAARVLUCHT BUITENLAND

Minister Wopke Hoekstra van Financiën stalt het overschot van €8 miljard voor een groot deel in het buitenland. Dit is opmerkelijk sinds de minister zelf waarschuwt voor een spaarvlucht naar het buitenland als gevolg van een mogelijke introductie van negatieve rente in Nederland.

Geen verbod

Het Agentschap van Financiën, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de schatkist en schuld, meldt dat het geld alleen ergens wordt gestald met een 'hoge kredietwaardigheid'. Waar en hoeveel precies wil het ministerie niet zeggen. Er wordt al 'Icesave' gefluisterd in de Tweede Kamer, schrijft het FD.

Hoekstra noemde een negatieve rente vorige week nog 'onwenselijk' in het debat over de dreigende negatieve rente voor spaarders in Nederland. PvdA'er Henk Nijboer waarschuwde dat een negatieve rente voor financiële instabiliteit kan zorgen wanneer dit spaarders naar het buitenland jaagt.

Die vlucht vond ook plaats tijdens de financiële crisis, toen de depositogarantie in het ene EU-land wel werd verhoogd en in het andere niet. De CDA-bewindsman erkende dat het vertrouwen van de spaarders van onschatbare waarde is en zei 'je weet nooit wanneer je op het punt staat het te verliezen, maar als je het kwijt bent, ben je echt in de aap gelogeerd'. Toch wil hij nog geen verbod op de negatieve rente.

Cashmanagement

Hoekstra blijkt zelf dus ook een vluchteling. De minister zwemt momenteel in het geld. De eerste helft van jaar ontving hij 14 miljard meer dan hij uitgaf. Daarmee werd een deel van de staatslening afgelost. Maar vanwege de gewekte verwachtingen in de markt moest weer een nieuwe lening uit worden geven en bleef er nog bijna €8 miljard aan cash over. Hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Peter Hein van Mulligen, noemt het hoge bedrag ongebruikelijk. Het geld is dus grotendeels in buitenlandse deposito's gezet.

Het Agentschap van geeft Financiën laat in een reactie weten dat dit te maken heeft met cashmanagement. Dus de momenten waarop het geld binnenkomt, het renteniveau en de behoefte van tegenpartijen om cash op te nemen. De huisbank ING regelt alleen het betaalverkeer van de staat. Voor grote overschotten kan Hoekstra terecht bij De Nederlandsche Bank. Maar die hanteert momenteel een negatief rentetarief van -0,445% tot €350 miljoen en -0,5% daarboven. Dat is de ECB-discontovoet voor alle banken.

Risico

Voordeliger kan de minister het dus niet krijgen binnen de eurozone. De DNB hanteert een limit van €8,2 miljard voor de speciale staatsrekening. Het is dus ook niet noodzakelijk uit te wijken naar het buitenland. Omtzigt wil wel graag weten om welke tegenpartijen het dan gaat, liet hij vorige week aan de minister weten.

Kenners van financiële markten en treasury-beheer denken aan 'geldmarktfondsen'. Daar is de negatieve rente net iets minder maar levert wel extra kosten op. Een groter risico dus. Komende woensdag wordt het huishoudboekje voor volgend jaar besproken in de Kamer. Dan zullen ook de overschotten worden besproken, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post