THEMA

ING WIL OVERNAMEGESPREKKEN COMMERZBANK

ING is naar verluidt geïnteresseerd in een overname van Commerzbank. Het Duitse zakenblad Manager Magazin meldt op basis van ingewijden dat ING-topman Ralph Hamers zijn Duitse branchegenoot en de Duitse overheid heeft gevraagd om hiervoor onderhandelingen te kunnen starten, maar Commerzbank zou dat hebben geweigerd.

Groei op eigen kracht

Manager Magazin schrijft ook dat ING tegen Commerzbank zou hebben geopperd om zijn hoofdkantoor van Amsterdam naar Frankfurt te verhuizen. Het Nederlandse financiële concern is in Duitsland al jaren een van de grotere private banken. ING telt er ongeveer 8 miljoen klanten.

ING wil geen commentaar geven op het bericht. Een woordvoerder zegt wel dat de strategie van ING al jaren is gericht op groei op eigen kracht. Er zijn wel situaties waarin de bank volgens de zegsman een overname zou kunnen overwegen. Dat is bijvoorbeeld als de bank een bepaalde portefeuille graag wil hebben, of als de situatie op een markt waar ING al langer actief is opeens verandert.

Verdwijnen van banen

Het bericht werd op de Duitse beurs enthousiast ontvangen. Commerzbank, dat eveneens niet wilde reageren, ging in Frankfurt ruim 3 procent hoger de handel uit. Bij ING in Amsterdam liep de koerswinst van eerder op de dag juist wat terug, tot een plus van 0,9 procent.

Er wordt in Duitsland al een hele tijd gesproken over een samengaan van Commerzbank met Deutsche Bank, maar daar is veel weerstand tegen. Zo zouden vakbondsleden in de toezichtsraad van Commerzbank willen dat de gesprekken over een fusie worden gestaakt. Ze zijn bang dat het beoogde samengaan van de twee Duitse financiële concerns te veel banen gaat kosten. Ook binnen de Europese Centrale Bank (ECB) zouden er vragen zijn gerezen over de logica van de deal, aldus bronnen. Een combinatie van Commerzbank en Deutsche Bank zou een moloch creëren met 1800 miljard euro aan bezittingen. Het zou qua grootte in Europa de nummer drie worden na het Britse HSBC en het Franse BNP Paribas.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post