THEMA

INSTELLING COMMISSIE BELASTINGHEFFING MULTINATIONALS

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de instelling van een commissie belastingheffing multinationals. De brief komt naar aanleiding van een verzoek tot het instellen van een aprte commissie die binnen een half jaar adviseert over specifiek de belastingheffing van multinationals.

Samenstelling

De commissie moet onderzoek gaan doen naar maatregelen die de belastingheffing over winsten van multinationals eerlijker moeten maken, terwijl Nederland aantrekkelijk blijft voor Nederlandse hoofdkantoren. Eerder kondigde de staatssecretaris al een zestal nieuwe onderzoeken aan, waaronder een onderzoek naar de toekomst van de vennootschapsbelasting (vpb).

Voor dat onderzoek stelde Snel al een externe klankbordgroep aan, een gebalanceerde groep experts bestaande uit fiscalisten, economen en specialisten op het gebied van EU-recht. Om ervoor te zorgen dat de verschillende relevante invalshoeken worden belicht.

Naast deze klankbordgroep stelt de staatssecretaris voor experts vanuit het ministerie van Financiën (waaronder de Belastingdienst) aan de commissie toevoegen op te nemen in de aparte commissie. Om de onafhankelijkheid te waarborgen zal een externe voorzitter worden aangesteld zoals gebruikelijk bij interdepartementale beleidsonderzoeken.

Binnen zes maanden

De commissie moet binnen zes maanden met concrete voorstellen komen. Ze krijgen de opdracht "maatregelen te inventariseren die leiden tot een grondslagverbreding van de vpb, waarbij tegelijkertijd oog wordt gehouden voor het behoud van hoofdkantooractiviteiten in Nederland. Op basis van deze inventarisatie kunnen vervolgens politieke keuzes gemaakt worden.", aldus Snel.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post