THEMA

INTERNE MEMO TOESLAGENAFFAIRE GENEGEERD

De top van de Toeslagen afdeling van de Belastingdienst kreeg al in maart 2017 het advies om een groep gedupeerde ouders te compenseren. Omdat de dienst verkeerd zou hebben gehandeld bij het stopzetten van de toeslagen. Na aandringen van Pieter Omtzigt stuurde staatssecretaris van Financiën Alexandra Van Huffelen dinsdag de onthullende interne memo naar de Tweede Kamer.

Onjuiste rechtsgronden

Een van de eigen ambtenaren adviseerde om de ouders te compenseren. Die medewerker moest erop toezien dat Toeslagen zich wel aan de wet hield. In de memo staat een samenvatting van de kritische uitspraken van de Raad van State. Daarnaast wordt het optreden van de Belastingdienst besproken bij het stopzetten van de toeslagen.

De ambtenaar schrijft verder dat sommige bezwaren van ouders rondom het Eindhovens gastouderbureau ruim twee zijn blijven liggen. Vragen werden niet behandeld en onjuiste rechtsgronden voor stopzetting zijn gebruikt, dat schrijft het FD.

Dovemansoren

Volgens de ambtenaar in kwestie zaten er dan ook onzorgvuldigheden en onrechtmatigheden in het proces. Daarbij werden diverse rechtsbeginselen geschonden. Maar dit bleek aan dovemansoren gericht, er werd niets met het advies gedaan, aldus het FD.

Het is de zoveelste pijnlijke onthulling in de al jaren lopende toeslagenaffaire. De uitbetaling ban de compensatie is inmiddels op gang maar in augustus bleek dat het niet van een leien dakje loopt. Van Huffelen waarschuwde toen voor vertragingen vanwege de arbeidsintensiviteit van het compensatieproces. Eerder was volledige afwikkeling voor het eind van 2021 beloofd.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post