THEMA

KABINET LOOPT 237 MILJOEN AAN ERF- EN SCHENKBELASTING MIS

Door problemen met de erf- en schenkbelasting haalt het kabinet dit jaar 237 miljoen euro minder binnen dan gedacht. Wel lukt het steeds beter om achterstanden bij de Belastingdienst weg te werken, meldt Trouw op basis van de najaarsnota van staatssecretaris Snel.

Achterstand aangiften erfbelasting

In juli moest de fiscus nog 21.200 aangiften over de erfbelasting afhandelen. In november was dit teruggebracht naar 9.600. De staatssecretaris verwacht dat dit er eind december nog 6.500 zijn. 5.000 lopende zaken is gangbaar.

Schenkbelasting beter op orde

In juli lagen er 25.000 aangiften schenkbelasting op de plank. In november waren dit er nog slechts 2.300. Snel verwacht dat er rond de jaarwisseling ongeveer 1.000 aangiften op behandeling wachten. Dit is een normaal aantal.

Kritiek Tweede Kamer

Afgelopen jaar ontving Snel veel kritiek van de Tweede Kamer over de achterstand in de afhandeling van de erf- en schenkbelasting. Snel erfde veel problemen van zijn voorganger Eric Wiebes. Hij schrijft dat het nog niet gelukt is om alle problemen met de ICT-systemen te verhelpen.

Meer belastinginkomsten dan geraamd

Hoewel er minder geld binnenkwam aan erf- en schenkbelasting, kreeg de overheid dit jaar 0,4 miljard meer belastinginkomsten binnen dan verwacht. Vooral de dividendbelasting leverde meer op dan geraamd. Het begrotingstekort en staatsschuld nemen daardoor sneller af, blijkt uit de nota.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post