THEMA

KABINET WIL MOGELIJK TOCH CO2-BELASTING VOOR BEDRIJVEN INVOEREN

Het kabinet overweegt serieus om toch een belasting in te voeren voor bedrijven die veel CO2 uitstoten. Oppositiepartijen als GroenLinks en PvdA dringen al langer aan op een heffing voor bedrijven met veel emissie, omdat de kosten van het klimaatbeleid daarmee eerlijker verdeeld worden tussen burgers en bedrijven. Dat meldt NOS.

Doorrekeningen

Vandaag wordt er mogelijk al een stap gezet, in reactie op de doorrekeningen van het voorlopig klimaatakkoord door de planbureaus. Uit deze doorrekeningen zou onder meer blijken dat de industrie te weinig bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelstelling van 49 procent minder CO2-uitstoot dan in 1990. Tot nu toe vond de coalitie een heffing niet nodig.

CO2-taks

De regeringspartijen kijken naar verschillende varianten voor een CO2-taks. Nadat de doorrekeningen van de planbureaus zijn gepresenteerd is er een extra coalitieoverleg. Daar wordt dan ook gesproken over het aanpassen van de subsidieregeling voor elektrische auto’s in het concept-klimaatakkoord. Het subsidiebedrag voor deze auto’s wordt mogelijk verlaagd.

Provinciale Statenverkiezingen

Politiek verslaggever Ron Fresen stelt tegen NOS dat de mogelijke snelle aanpassing van de klimaatplannen ook alles te maken heeft met de Provinciale Statenverkiezingen volgende week. “Je slaat als regeringspartijen de oppositie een belangrijk wapen uit handen, namelijk het verwijt dat dit kabinet de bedrijven teveel zou ontzien en dat gezinnen daarvoor opdraaien.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post