THEMA

KAMERBRIEF OVER VERTROUWELIJKE BRIEFING NIKE

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer toelichting gegeven over de reden dat de technische briefing over de publicatie van het openingsbesluit Nike niet in de openbaarheid kan worden gegeven. Eerder deze week gaf Snel antwoorden op de Kamervragen van Farid Azarkan (Denk) over de verboden staatssteun aan Nike.

Middenweg

Het gaat om een ruling die een groot deel van de winst van het sportmerk onbelast heeft gelaten. Dat concludeerde Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Nike zou veel meer activiteiten ontplooien dan waarover de fiscus belasting heft. De gemaakte afspraken of zogenaamde rulings zijn in strijd met de EU-regels. Nederland werd al eerder op de vingers getikt wegens het verstrekken van belastingvoordelen aan Starbucks en Ikea.

Snel schrijft in zijn brief dat in een openbare technische briefing niet kan worden ingegaan op de informatie zoals die in het openingsbesluit staat. Het is per wet niet toegestaan om gegevens van individuele belastingplichtigen –zoals Nike– openbaar te maken. Hij benadrukt dat deze fiscale geheimhoudingsplicht een belangrijke bouwsteen in ons fiscale stelsel is.

De staatssecretaris erkent wel dat daar tegenover het informatierecht een belangrijke pijler vormt van ons parlementaire stelsel. Een vertrouwelijk inlichting aan de Kamer in een besloten commissievergadering is hier wat Snel betreft een mooie middenweg voor. Het houden van een besloten en vertrouwelijke technische briefing heeft volgens hem ook als voordeel dat de Kamer zonder terughoudendheid -inclusief de achtergrond en eventuele geschilpunten met de Europese Commissie- wordt geïnformeerd over de casus.

Twijfels over sommige aspecten

Eerder werd de kamer ook al via een vertrouwelijke technische briefing geïnformeerd over de staatssteunzaken met betrekking tot Starbucks en Ikea. In zijn antwoorden op de Kamervragen van Azarkan geeft de staatssecretaris aan dat het niet vast staat dat Nike te weinig belasting heeft betaald. "De Europese Commissie heeft twijfels over sommige aspecten van de rulings en is de rulings op dit moment verder aan het onderzoeken op mogelijke staatssteun.".

Rulings hebben al de volle aandacht van de Europese Commissie. Sinds juni 2013 is de Commissie individuele fiscale rulings van lidstaten aan het doorlichten aan de hand van de EU-staatssteunregels. De Europese Commissie heeft haar verzoek om informatie uitgebreid tot alle lidstaten in december 2014, waarbij lijsten met afgegeven rulings werden verstrekt op basis waarvan de Europese Commissie individuele rulings heeft opgevraagd.

Volgens Snel heeft de Europese Commissie bij de opening van de formele onderzoeksprocedure inzake Nike aandacht besteed aan de recente inspanningen van Nederland ter bestrijding van belastingontwijking, aanpassingen van de praktijk rondom rulings met internationaal karakter en plannen om een bronbelasting op rente- en royaltybetalingen aan vennootschappen in belastingparadijzen in te voeren.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post