THEMA

MAATREGELEN BELASTINGONTWIJKING HOUDT MOGELIJK AMERIKAANSE BEDRIJVEN BUITEN DE DEUR

De strenge invulling van de Europese richtlijn tegen belastingontwijking zorgt ervoor dat Nederland zichzelf uit de markt prijst als vestigingsland voor Amerikaanse bedrijven, waarschuwt VNO-NCW. De ondernemingsorganisatie vindt dat belastingontwijking moet worden aangepakt en steunt het regeerakkoord, maar stelt tegelijkertijd dat het brede vestigingsklimaat moet worden versterkt.

Braafste jongetje van de klas

Meerdere partijen hebben kritiek op het kabinet, omdat Nederland meer doet tegen belastingontwijking dan Europa strikt genomen voorschrijft. Het bedrijfsleven uitte dit commentaar ook bij de Nederlandse vertaling van de Eerste Anti-Taks Avoidance Directive (ATAD1)  van de EU. De maatregelen die hierin staan worden op 1 januari van kracht. ATAD2 volgt een jaar later.

Cv/bv-structuur

VNO-NCW geeft aan dat de Nederlandse cv/bv-structuur ervoor heeft gezorgd dat veel Amerikaanse bedrijven zich in Nederland hebben gevestigd. Zo’n 80.000 banen hangen daarmee samen. Als die structuur verdwijnt, zouden Amerikaanse bedrijven voortaan naar andere landen uit kunnen wijken. Het kabinet moet daarom volgens VNO-NCW onderzoeken in hoeverre dit het geval is en tevens welke vestigingsfactoren van doorslaggevende betekenis zijn voor Amerikaanse bedrijven.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post