THEMA

MILJONAIRS EN MILJARDAIRS WILLEN MEER BELASTING BETALEN

Hogere belastingen voor de rijkste mensen in de wereld en internationale samenwerking om een eind te maken aan belastingontwijking en ontduiking. Deze eisen stellen meer dan 120 miljonairs en miljardairs uit acht verschillende landen in een open brief aan andere rijken. Dat schrijft het FD.

Toenemende wereldwijde instabiliteit

In de brief wijzen de auteurs erop dat een klein groepje superrijken een steeds groter deel van de welvaart in handen heeft, wat in veel landen tot toenemende instabiliteit leidt. De spanning in de landen vergroot volgens de ondertekenaars de spanning tussen landen, wat ertoe zal leiden dat de wereldwijde gemeenschap niet adequaat zal reageren op belangrijke zaken zoals de dreigende klimaatramp.

Dubbele bedreiging

“Wie deze waarheid verwerpt, vormt een dubbele bedreiging, zowel voor het klimaat als voor de democratie zelf, aangezien zij die hun belastingverantwoordelijkheid ontlopen vaak degenen zijn die regeringen en democratische processen wereldwijd manipuleren voor hun eigen gewin”, aldus de auteurs.

Word Economic Forum

De brief komt op het moment dat de superrijken samen met wereldleiders bijeen zijn bij het World Economic Forum in Davos om te praten over deregulering van financiële markten. De brief is verspreid door Patriotic Millionaires, een organisatie van sociaal bewuste miljonairs, en Human Act, een organisatie die armoede bestrijdt.

Ondertekenaars

De brief is onder meer ondertekend door Paul Polman (voormalig topman Unilever), Britse acteur Simon Pegg, Soedanese telecomondernemer Mo Ibrahim, voormalig hoofdredacteur van Wired Chris Anderson en filmmaker Abigail Disney, van de Disney-familie.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post