THEMA

MOGELIJK COMPENSATIE VOOR ECONOMISCHE SLACHTOFFERS NO-DEALBREXIT

Als uw klant zijn baan verliest door het Britse vertrek uit de EU zonder deal, dan kan hij/zij mogelijk aanspraak maken op financiële compensatie. De Europese Commissie heeft aangekondigd daar geld voor vrij te willen maken. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Europese Raad van regeringsleiders en het Europese Parlement. Dat schrijft het FD.

Europees fonds

Het plan voorziet in het beschikbaar stellen van het ‘Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering’ voor slachtoffers van de zogeheten no-dealbrexit. Voor lidstaten die in het bijzonder getroffen worden, komt ook geld vrij. Dit komt dan uit het ‘solariteitsfonds’ van de EU. In totaal gaat het om een bedrag van maximaal 780 miljoen euro.

No-deal

De Brexit staat gepland voor 31 oktober dit jaar. De regering wil de vertrekdeal vervangen door een nieuwe, maar daar voelt de EU niets voor. Met nog acht weken op de kalender is het risico van een vertrek zonder afspraken reëel, zo benadrukt de commissie.

Getroffen lidstaten

Landen die het dichtst bij het Verenigd Koninkrijk liggen en daar ook veel mee handelen, zullen de gevolgen van zo’n ongeregeld vertrek het hardst voelen. De Britten verlaten namelijk niet alleen de EU, maar ook de douane-unie en interne markt, die de soepele handel garanderen. Naar verwachting zullen vooral Republiek Ierland, Nederland, Denemarken en Duitsland bovenmatig geraakt worden.

Dit vindt u mogelijk ook interessant:


Brexit en de inkomstenbelasting – wat gaat er gebeuren?
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post