THEMA

NEDERLAND BIJNA EUROPA-PROOF

De twee recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie over misbruik van Europese belastingregels hebben weinig invloed op Nederland volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Bedrijven die vanwege de gunstige belastingen in Nederland zijn gevestigd hoeven zich geen zorgen te maken over stijgende belastingdruk.

Gevolgen zijn beperkt

In februari oordeelden de rechters in Luxemburg nog dat de Deense fiscus gelijk had toen die vaststelde dat multinationals in Denemarken de fiscale richtlijnen van de Europese Unie misbruikten om belasting te ontwijken. Het Amerikaanse databedrijf NetApp bracht dividend vanuit Nederland belastingvrij via Denemarken en Cyprus naar Bermuda., schrijft het FD.

De twee arresten in februari zouden volgens sommige fiscalisten het begin van het einde zijn voor de Nederlandse rol als draaischijf land in internationale bedrijfsstructuren. Maar in een brief aan de Tweede Kamer schrijft Snel dat de gevolgen voor Nederland beperkt zijn.

Europa-proof

De criteria die de rechter in februari gebruikten voor het misbruik van de belastingregels overlappen met de antimisbruikbepalingen die Nederland momenteel al kent. Waar geen overlap is moet Snel de wet wijzigen. De antimisbruikbepalingen in de dividend- en vennootschapbelasting moeten worden aangepast. Daarnaast zal een voorstel voor bronbelasting op rente en royalty's opnieuw bekeken worden. En moet er in september een Europa-proof wetsvoorstel liggen.

Belangrijk bij de wijzigingen is of bedrijven een grote omvang hebben in andere EU-landen om te profiteren van de belastingvrijstellingen die zij in Nederland krijgen op winst, rente of royalty's. Of zijn ze alleen in Europa gevestigd om belasting te ontwijken.

Substance-eisen

Deze zogenaamde substance-eisen die Nederland nu stelt zijn een loonsom van €100.000 en een kantoorruimte moet minimaal 2 jaar zijn gehuurd. Van het Europees Hof moet de functie en zeggenschap van een dochterbedrijf aan de criteria worden toegevoegd.

De staatssecretaris verwacht niet dat de Belastingdienst straks ineens succesvoller is bij de aanpak van misbruik. Wel belooft hij dat 'uitgesproken gevallen' zullen worden voorgelegd aan de rechter. Bijvoorbeeld situaties waarbij de loonkosten van de substance-eis niet in verhouding staan tot honderden miljoenen aan dividend, rente en royalty’s die een bedrijf ontvangt, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post