THEMA

NEDERLAND BLIJFT HOOG SCOREN ALS BELASTINGPARADIJS

Volgens het Tax Justice Network staat Nederland op nummer 4 van de beste belastingparadijzen. Alleen Bermuda, de Kaaimaneilanden en de Brits Maagdeneilanden maken het bedrijven en grootvermogenden nog fiscaal gunstiger.

Constructies

In Nederland is het mogelijk om via royalty’s en informeel kapitaal belasting te ontwijken. Ook is de winstbelasting door een aantal fiscale trucjes makkelijk te omzeilen. Veel bedrijven doen dat dan ook graag, zoals het techbedrijf Uber uit Amerika. Via een holding in Amsterdam ontwijkt het miljardenbedrijf al jaren zoveel mogelijk belasting. Daardoor loopt de Nederlandse staat miljoenen aan belasting mis, maar ook andere landen omdat Uber via allerlei ‘legale’ constructies de baten weet weg te sluizen via de Amsterdamse holding.

Doorsluisland

Dat Nederland in het onderzoek van Tax Justice Network hoog scoort als belastingparadijs is niet nieuw. Vorig jaar kreeg ons kleine land ook al de ‘eer’ van de vierde plek. Hoewel de overheid intussen wel wat nieuwe regeltjes heeft ingevoerd, blijft Nederland onverminderd populair onder multinationals en rijken als doorsluisland voor belastingontwijking, zo schrijft het FD.

Manifest

Een vandaag verschenen manifest van maatschappelijke organisaties en politiek partijen hoopt belastingontwijking tegen te gaan. Er wordt onder andere gepleit voor betere internationale samenwerking en dat grote bedrijven openbaar moeten maken hoeveel belasting zij precies in Nederland betalen. Oxfam Novib, FNV, CNV, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP hebben het manifest ondertekend.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?