THEMA

NOG STEEDS ERNSTIGE ZORGEN OVER NALEVING PRIVACYWETGEVING

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich ernstige zorgen over de Belastingdienst en de naleving van de strenge wetgeving over persoonsgegevens. De autoriteit breidt haar onderzoek uit. Ondertussen gaat staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën op zoek naar een externe toezichthouder voor de inmiddels beruchte overheidsinstantie.

FSV en privacy

De aanleiding voor de uitbrander van de privacywaakhond is een intern onderzoek dat in februari naar buiten kwam. Daarmee werd onthuld dat de binnen de dienst gebruikte Fraude Signalering Voorziening (FSV) niet deugt. Vervolgens werd het systeem ook buiten werking gesteld. Er is dan ook een structurele oplossing nodig aldus de autoriteit, schrijft het FD.

Het onderzoek naar etnisch profileren is ondertussen ook nog in volle gang. De toezichthouder viel al eerder over het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in het btw-identificatienummer bij de fiscus. Twee jaar terug werd dan ook vastgesteld dat de dienst niet voldeed aan de Algemene verordening gegevensbescherming. Nu nog steeds niet dus.

Onderzoek naar andere applicaties

Vorige week werd het onderzoek van KPMG naar de FSV gepubliceerd. Daarover schrijven de staatssecretarissen dat ook andere applicaties en verwerkingsprocessen 'direct om maatregelen' vragen. Vier van de negen onderzochte applicaties zijn stilgelegd. Er blijken problemen te ontstaan bij de opslag en gebruik van bestanden voor risicoselectie. Daarbij wordt niet voldaan aan wettelijke vereisten en beginselen van behoorlijk bestuur.

Wat de gevolgen en effecten zijn op burgers en bedrijven moet nog blijken. Het kan nog wel drie jaar duren voordat alle gegevens zijn gecheckt. Er komt daarnaast versterking voor het interne privacytoezicht bij de Belastingdienst. Maar er is ook een commissie in het leven geroepen die moet adviseren over een externe toezichthouder bij de dienst. Die moet dit najaar met aanbevelingen komen, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post