THEMA

OMBUDSMAN: SCHULDENBELEID FISCUS MOET ANDERS

De fiscus houdt geen rekening met bestaansminimum bij het verrekenen van toeslagen. Ondanks dat op 1 januari een wet in werking is getreden die de Belastingdienst daartoe verplicht. De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden en de Nationale ombudsman waarschuwen voor de falende uitvoer van de dienst. De fiscus stelt zelf gewoon volgens de wet te handelen.

Persoonlijke situaties

Mensen met schulden die toeslag moeten terugbetalen krijgen standaard een brief over een betalingsregeling. Als men niet zelf in actie komt kan het uitbetalen van zorgtoeslag of huurtoeslag worden stopgezet. Dat kan ervoor zorgen dat mensen nog dieper in de schulden komen te zitten. Het gaat jaarlijks om duizenden huishoudens.

De fiscus heeft laten weten dat dit inderdaad de werkwijze is en dat er wel degelijk naar persoonlijke situaties wordt gekeken wanneer mensen daarom vragen. Dat is volgens de nieuwe wet toegestaan stelt de Belastingdienst. Wel wil de dienst in gesprek met de Sociaal Raadslieden over het beleid, schrijft de NOS.

Eerst kijken dan innen

Ronald Kloos is bijvoorbeeld iemand waar de toeslag dit jaar werd stopgezet. Nu zijn huurtoeslag is stopgezet moet hij rondkomen van een paar euro per week. De Belastingdienst heeft zijn schuld meteen ingehouden op zijn toeslag, waardoor hij niks meer ontving. En dat is verkeerd, zegt André Moerman namens de Sociaal Raadslieden, die mensen met geldproblemen helpen.

Volgens Moerman is de nieuwe Wet vereenvoudiging beslagvrije voet dan ook bedoeld om eerst te kijken naar wat mensen kunnen betalen en vervolgens pas over te gaan op het innen. "Je berekent wat iemand kan missen en houdt dat in, maar dat doen ze niet", aldus Moerman.

Invorderingsstrategie fiscus

Iedereen die toeslag moet terugbetalen kan een persoonlijke regeling aanvragen maar dat gaat helaas vaak mis. Mensen weten niet hoe of vinden het moeilijk om die stap te zetten waardoor er te lang wordt gewacht er grotere schulden ontstaan. De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet zou oorspronkelijk in 2019 ingaan. Maar dat werd uitgesteld om er een wijziging in de systemen bij de fiscus en UWV voor nodig was.

Nu twee jaar later is de Belastingdienst er nog niet klaar voor. Schandalig zegt Moerman. "We hebben allemaal moeten wachten op de Belastingdienst en juist zij passen het nu niet goed toe." De ombudsman gaat aandringen op aanpassing van beleid bij de staatssecretaris van Financiën. Vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire zal de invorderingsstrategie van de fiscus worden onderzocht, aldus de NOS.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post