THEMA

ONDERZOEK OESO: MEERDERHEID WIL DAT RIJKEN MEER BELASTING GAAN BETALEN

Meer dan de helft van de inwoners van 21 OESO-landen vindt dat de overheid de rijken meer belasting zou moeten laten betalen om daarmee de armen te ondersteunen. Dat schrijft Nu.nl op basis van een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

‘Rijke inwoners moeten meer betalen’

In alle landen is meer dan de helft van de ondervraagden het eens met de stelling. In Griekenland, Duitsland, Portugal en Slovenië is dit zelfs 75 procent of meer. In Nederland onderschrijft ongeveer 65 procent van de inwoners de stelling dat rijke mensen meer belasting moeten betalen.

Sociale zekerheid

Veel mensen vinden dat de publieke diensten en sociale zekerheid in hun land niet voldoen en lastig te bereiken zijn. Meer dan de helft zegt niet genoeg te krijgen in verhouding tot de hoeveelheid belasting die ze betalen. Twee derde is van mening dat anderen meer krijgen dan ze verdienen. IN Nederland hebben burgers echter relatief veel vertrouwen dat ze krijgen wat ze nodig hebben.

Miljonairstaks

De vraag om een zogenoemde miljonairstaks klinkt in Nederland steeds luider. D66 wil dat Nederlanders met een vermogen boven een miljoen euro meer belasting gaan betalen. Met het geld dat daarmee vrij gespeeld wordt, kan dan de belasting voor de kleine spaarders omlaag, zo beredeneert fractievoorzitter Rob Jetten.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post