THEMA

ONVOLDOENDE STEUN VOOR PUBLICATIE BELASTINGAFDRACHTEN MULTINATIONALS

Multinationals zijn voorlopig niet verplicht om hun belastingafdrachten in Europa openbaar te maken. EU-voorzitter Finland deed donderdag een voorstel voor de zogeheten country-by-country publicatie van de gegevens. Een groep van kleinere EU-landen stemde echter tegen, zodat het voorstel het niet haalde, schrijft het Financieel Dagblad.

Publicatie stimuleert eerlijke afdracht

De publicatie is een wens van verschillende non-gouvernementele organisaties (ngo's), die zich bezig houden met belastingafdrachten. De ngo's constateren dat sommige multinationals elke wettelijke mogelijkheid gebruiken om belasting te ontwijken. Een publicatieplicht is volgens hen een extra stimulans om een eerlijk aandeel aan belastingen af te dragen, schrijft de krant.

Geen steun van kleinere landen

Steeds meer landen delen de wens van de ngo's. Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje steunden het voorstel van Finland. Duitsland onthield zich van stemming. Maar een coalitie van kleinere landen stemde tegen, waardoor er te weinig steun was. Naast Ierland en Zweden waren dat onder meer Luxemburg, Cyprus en Malta, landen die in verband worden gebracht met belastingontwijking.

Verschillende Europarlementariërs reageerden teleurgesteld op de uitslag van de stemming. De fractie van sociaal democraten vindt de verwerping onaanvaardbaar voor het publiek. De fractie van De Groenen hoopt dat het voorstel opnieuw op de agenda komt van de Europese voor Raad Concurrentievermogen en dan ook de steun krijgt van Duitsland.

Uitwisseling van belastinggegevens

Multinationals met een hoofdkantoor Europa hebben al een beperkte publicatieplicht. Ze moeten de fiscus in hun vestigingsland inlichten over de belastingafdracht per land. Die gegevens worden onderling uitgewisseld door de belastingdiensten in Europa.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post