THEMA

OOK ITALIE GAAT EEN DIGITAKS INVOEREN

Naast de Franse wil nu ook de Italiaanse regering de grote internetbedrijven gaan belasten. De opbrengsten van de zogenoemde Gafa-taks (Google, Amazon, Facebook en Apple) moet het land in staat stellen de geplande verhoging van de omzetbelasting te schrappen, dat schrijft persbureau Reuters.

Stijging van de omzetbelasting

Anonieme bronnen melden aan Reuters dat de internationale web-giganten 3% heffing zullen moeten betalen over hun internet transacties. Dit zou zo'n 600 miljoen euro per jaar moeten opleveren. De heffing is van toepassing voor bedrijven met een minimale jaarlijkse omzet van 750 miljoen euro waarvan 5,5 miljoen euro in Italië. De nieuwe taks moet 1 januari 2020 in werking treden.

Rome heeft moeite met het vinden van de middelen voor de aangekondigde stijging van de omzetbelasting. Het gaat om zo'n 23 miljard euro. De Italiaanse coalitie had tot gisteren om een ontwerpbegroting in te dienen bij de Europese Commissie.

OESO-voorstellen

Italië is zeker niet de eerste die een dergelijke heffing voor techgiganten aankondigt. Frankrijk, Oostenrijk en Tsjechië kondigden eerder al eenzelfde maatregel aan. Deze ligt op een lijn met de voorstellen van de in Parijs gebaseerde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens de bronnen moet de maatregel onder een zelfevaluatie-stelsel vallen waarbij de bedrijven zelf een schatting aanleveren van de te betalen belasting. Vervolgens wordt deze schatting weer gecontroleerd door de Italiaanse overheid. Mocht de EU algemene regels introduceren dan zal Italië het eigen plan aanpassen.

Minimum heffing

Tot nu toe betalen de techgiganten alleen belasting in het land waar het hoofdkantoor staat en vestigen zich daarom in een land met een gunstig belastingklimaat. Rome heeft de Europese Commissie gevraagd om een minimum heffing in te stellen voor bedrijven binnen Europa.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post