THEMA

OPNIEUW MILJOENEN MEER NAAR IT BELASTINGDIENST

De ontwikkeling van het systeem om schenk- en erfbelasting te organiseren bij de Belastingdienst gaat miljoenen meer kosten dan gedacht. Ook loopt de oplevering driekwart jaar vertraging op. Dit schrijven de twee staatssecretarissen Hans Vijlbrief (fiscaliteit en belastingen) en Alexandra van Huffelen (toeslagen en douane) in een brief aan de Tweede Kamer.

Veel hogere kosten

De kosten voor het systeem zijn daarmee bijna 5 keer hoger dan in eerste instantie was begroot. Het systeem zou aanvankelijk €8,2 miljoen gaan kosten. Maar dat bleek in 2017 al onhaalbaar. De fiscus kampt al geruime tijd met problemen bij de automatisering. Het ministerie stelde daarom in dat jaar bij. De verdere ontwikkeling van het oude systeem zou staken en er zou daarvoor in de plaats een nieuw systeem worden ontwikkeld, dat schrijft het FD.

Ondertussen moest het oude systeem wel worden onderhouden waardoor de kosten op liepen tot naar schatting €28,7 miljoen. Uit de brief van afgelopen donderdag blijkt dat de planning van 2017 te optimistisch is geweest. Bij elkaar komt teller nu op zo'n €38,3 miljoen. De oplevering van 1 oktober 2021 wordt verplaatst naar 1 juli 2022.

Stijgende lijn

Ondanks dat is de brief overwegend positief. Er zou sprake zijn van een 'duidelijke stijgende lijn'. De betrokken partijen werken intensiever samen dan voorheen. Het ministerie denkt dat het doen van aangifte wanneer het systeem af is niet alleen gemakkelijker wordt voor burgers maar ook betrouwbaarder zal worden. Het zal de schatkist ieder jaar zo'n €2,8 miljoen besparen aldus de staatssecretarissen.

Ook reageerden zowel Vijlbrief als van Huffelen op een kritisch advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT) dat alle grote IT-projecten bij de overheid kritisch bekijkt. Het BIT onderzocht een groot project om de IT bij de fiscus te verbeteren. De uitkomst van het onderzoek stelt dat er wel fors wordt geïnvesteerd om verbeteringen door te voeren maar veel van deze investeringen leveren weinig rendement.

Kritiek

Zo kon het overheidsorgaan niet nagaan wat van 60% van het budget het uiteindelijke doel was. Daarmee gaat er geld naar naar applicaties waar geen concrete problemen mee zijn vastgesteld en applicaties met problemen blijven liggen. Ook wil de fiscus minder gangbare technologieën gebruiken waardoor het vinden van expertise lastig is.

Volgens de staatssecretarissen herkent de Belastingdienst de noodzaak tot verbetering en neemt daarom veel van de aanbevelingen van het BIT over, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post