THEMA

OXFAM ZIET WERELDWIJDE ONGELIJKHEID SNEL TOENEMEN DOOR CORONA

De wereldwijde inkomensongelijkheid neemt als gevolg van de coronapandemie snel toe. Dat concludeert Oxfam Novib in een jaarlijkse rapportage. Zij pleitten voor extra belastingen op multinationals en rijken.

Half biljoen dollar

De conclusie van Oxfam Novib’s jaarlijkse rapportage naar economische ongelijkheid windt er geen doekjes om: de coronapandemie heeft de rijksten ter wereld gigantische winsten opgeleverd. En dat terwijl de gemiddelde bewoner van onze planeet, en al helemaal de armste, er vooral op achteruit is gegaan. ‘Onze falende economieën maken het mogelijk dat een kleine elite door hun almaar groeiende rijkdom de crisis comfortabel door kan komen, terwijl miljarden mensen niet weten hoe zij zich staande kunnen houden’, zegt algemeen directeur van Oxfam Novib Michael Servaes.

De tien rijksten ter wereld zijn er in tijden van een globale pandemie in geslaagd om hun vermogen met een half biljoen dollar te vergroten. Tegelijkertijd heeft driekwart van de arbeiders wereldwijd geen sociaal vangnet en zitten we in de ergste banencrisis in 90 jaar. Dit leidt niet alleen nu tot armoede en honger, maar heeft ook effect op komende jaren. Volgens Oxfam is dit voor het eerst dat de ongelijkheid in bijna elk land tegelijk is toegenomen.

Politieke keuze

Volgens Oxfam zijn eerlijke belastingen en internationale aanpak van belastingontwijking noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alle landen gezond uit de crisis komen. Volgens een berekening van Oxfam had een tijdelijke belasting op de extra winsten van 32 multinationals al 104 miljard dollar op kunnen leveren. Geld dat hard nodig is om samenlevingen weer op gang te krijgen. De oproep om extra belastingen te heffen op de rijksten en grootsten is niet nieuw, maar leeft weer op nu blijkt dat de rijksten hun vermogen comfortabel vergroten ten tijde van internationale crisis.

Servaes kijkt naar de politiek om de extreme ongelijkheid tegen te gaan. Volgens hem is het een politieke keuze: ‘Het is nu tijd voor regeringsleiders om de belangen van burgers en kleine ondernemers boven excessieve winsten van de allerrijksten te stellen. Zij moeten zorgen voor eerlijke belastingen en verzekeren dat iedereen toegang heeft tot gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid.’

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post