THEMA

PAUS FRANCISCUS WAARSCHUWT VOOR FINANCIËLE DERIVATEN

Paus Franciscus heeft de wereld gewaarschuwd voor financiële derivaten, waarin steeds meer geld omgaat. Volgens de kerkleider staan de financiële markten op het punt van exploderen en zal de hele maatschappij lijden als de bom inderdaad barst. Dit schrijft de Telegraaf.

Failliet

De paus uitte vooral kritiek op de markt van ‘credit default swaps’, waarmee een belegger zich kan verzekeren tegen wanbetaling van anderen. Tegen betaling van een periodieke premie belooft de verkoper van de swaps om verliezen te vergoeden als een afnemer bijvoorbeeld failliet gaat.

Onacceptabel

Volgens de paus heeft de verkoop en doorverkoop van dergelijke producten geleid tot een wereld waarin financiële markten gokken op het mislukken van anderen. Franciscus vindt dit ethisch onacceptabel en riep daarom op tot extra regelgeving.

Vernietigingswapens

De paus is zeker niet de eerste die waarschuwt voor deze derivaten, want in Nederland luidt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al jaren de noodklok. En volgens miljardair Warren Buffett zijn de derivaten “massavernietigingswapens voor de financiële markten”.