THEMA

PHILIPS PUBLICEERT BELASTINGAFDRACHTEN PER LAND

Elektronicabedrijf Philips gaat inzicht geven in de afdracht van belastingen per land waar het actief is. Samen met het jaarverslag voor 2020 publiceert de multinational een rapport over de belastingafdrachten, melden Business Insider en De Telegraaf.

Uitsplitsing geeft transparantie

Philips gaat de belastingafdrachten uitsplitsen per land om daarmee de transparantie te verhogen. Het bedrijf vindt dat het met deze belastingen een maatschappelijke bijdrage levert aan lokale gemeenschappen. Daarnaast kondigde Philips deze week nieuwe plannen aan op het gebied van duurzaamheid. In 2025 wil het alle benodigde energie uit hernieuwbare bronnen halen.

Opheldering in Tweede Kamer

Vorig jaar mei gaven Philips, Shell en Akzo Nobel opheldering in de Tweede Kamer waarom ze geen of weinig winstbelasting en vennootschapsbelasting afdragen in Nederland. Ze wezen op de wetgeving die toestaat om kosten en verliezen uit het buitenland in Nederland af te trekken. Het is aan de Tweede Kamer om wetgeving desgewenst aan te passen, zeiden ze.

De drie multinationals gaven aan dat ze wel loonbelasting, dividendbelasting en btw afdragen, investeringen doen en bijdragen aan de werkgelegenheid. Philips voorspelde destijds dat het in 2021 waarschijnlijk wel weer winstbelasting zal betalen in Nederland, aldus Business Insider.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post