THEMA

REGERING RESERVEERT 500 MILJOEN EURO VOOR COMPENSATIE 20.000 TOESLAGGEDUPEERDEN

De regering reserveert 500 miljoen euro voor de compensatie van 20.000 ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire. De tegemoetkoming is ruimer dan werd voorgesteld door Adviescommissie Uitvoering Toeslagen. De regering heeft dat vrijdag bekend gemaakt na de wekelijkse ministerraad.

Extra aandacht voor zwaarst gedupeerden

De compensatie geldt in ieder geval voor ouders die dezelfde vooringenomen behandeling kregen als de CAF 11-ouders. Voor de compensatie gelden ook dezelfde criteria als voor die groep. Extra aandacht is er voor gezinnen die uitzonderlijk hard zijn getroffen door een oneigenlijke vorm van fraudebestrijding van de fiscus. In haar eindrapport adviseerde de Adviescommissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner ook om deze groep te compenseren.

In aanvulling hierop is er compensatie voor ouderen die gedupeerd zijn door de buitenproportionele hardheid van het toeslagenstelsel. Zij krijgen terug wat ze volgens de huidige berekeningen teveel moesten terugbetalen aan toeslagen. De commissie Donner adviseerde compensatie voor de ouders in de afgelopen vijf jaar, maar de regering kiest voor een compensatie tot 2005. Dat jaar markeert de invoering van het huidige toeslagenstelsel.

Grens voor herziening verlaagd naar 1500 euro

De regering kiest ook voor een andere financiële grens. De commissie adviseerde de herziening van terugvorderingen van de kinderopvangtoeslag vanaf 10.000 euro per jaar. De regering herziet de terugvorderingen van 1500 euro per jaar. “Gedupeerde ouders worden ook op andere manieren persoonlijk ondersteund, zodat het herstel snel en zorgvuldig gebeurt,” aldus de regering in een toelichting. De maatregelen worden uitgevoerd door een speciaal opgerichte onafhankelijke crisisorganisatie. In 2021 moeten de meeste ouders zijn gecompenseerd.

Oprechte excuses van staatssecretaris

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën, Douane en Toeslagen bood vandaag haar excuses voor de toeslagenaffaire. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe groot de impact is op ouders. Ik bied daarom aan alle getroffen ouders mijn oprechte excuses aan. Compensatie is hier op zijn plaats,” zei Van Huffelen.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had vergelijkbare woorden. “Ik zal vanuit mijn positie alles in het werk stellen om getroffen ouders tegemoet te komen en de menselijke maat verder terug te brengen in de wet- en regelgeving over de kinderopvang.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post